Helyi közélet

2015.05.16. 14:27

A kis felajánlás is sokat ér(het)

Nyíregyháza - Tavaly a megyei civil szervezeteknek több mint 190 millió forintot ajánlottunk fel.

Nyíregyháza - Tavaly a megyei civil szervezeteknek több mint 190 millió forintot ajánlottunk fel.Már csak néhány napjuk maradt a magánszemélyeknek arra, hogy május 20-áig elkészítsék személyijövedelemadó-bevallásukat, benyújtsák azt, és amennyiben szükséges, befizessék a keletkezett adójukat. S eddig van arra is lehetőségük, hogy az adójuk 1+1 százalékát felajánlják az általuk megjelölt egyesületnek.

A kedvezményezettek egyik csoportjába a civil és a törvényben felsorolt egyéb szervezetek, míg a másik csoportba az egyházak és a költségvetési előirányzat tartozik.

– Tavaly összesen 98 434 felajánlótól érkezett rendelkező nyilatkozatot dolgoztunk fel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A civil szervezetek részére 94 414-en tettek nyilatkozatot, az egyházak részére 72 297-en ajánlották fel az szja egy százalékát. A megyében 6999 hibás nyilatkozat volt. A támogatásban részesült civil kedvezményezetteknek 190 379 517 forintot ajánlottak fel az adózók – tájékoztatta lapunkat Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Adó-főigazgatóságának sajtóreferense

– Nagyon jó kezdeményezés, hogy az szja 1 százalékát egyesületeknek, civil szervezeteknek lehet felajánlani, hiszen ez sok esetben fontos bevétel a működésükhöz – vélekedett Kristóf Imre. A LEGOTT Katolikus Kutató Mentőcsoport vezetője elmondta: minden nekik felajánlott forintot mentési eszközök vásárlására fordítanak. Legutóbb a nepáli földrengésnél számítottak a tapasztalatukra. Kiderült: egyikük kölcsönt vett fel, másikuk a régóta, autócserére gyűjtögetett pénzét költötte arra, hogy a tragédia utáni mentési, kutatási feladatokban részt vehessen.

Mentőquad az álmuk

– Sisakok, lámpák, sátrak – sorolja a már 21 éve mentéssel foglalkozó Imre, mire is lenne szüksége a 12 tagú, nemzetközileg is elismert csoportjuknak, ahol egyetlen alapszabály van: a remény hal meg utoljára. Addig keresnek, kutatnak, amíg eredményre nem jutnak, hogy a családtagoknak biztosat mondhassanak. Volt rá példa, hogy elfogyott a pénzük, ám amikor az édesanya telefonált, hogy eltűnt a fia, azonnal indultak. A Hajdúdorogi Egyházmegye 2009 nyarán vette szárnyai alá a csoportot. Kocsis Fülöp megyéspüspök a csapatot LEGOTT Mentőcsoport névre keresztelte. A név önmagában a sürgős, azonnali segítségnyújtásra utal. A nemzeti minősítőrendszer követelményeinek is megfelelt kutyás mentőcsapat nemcsak hazai, hanem külföldi (albániai, görög, erdélyi) katasztrófáknál is bizonyította segítő szándékát és tudását.

A csoport legnagyobb kiadását a gépjármű fenntartása jelenti, most nagy tervet dédelgetnek: szeretnének egy mentőquadot, ami árvíz esetén, hóhelyzetben jelentene komoly segítséget, s az elzárt területeket is könnyebben tudnák megközelíteni.

Ha annyi pénzből gazdálkodhatnának, amekkora az elszántságuk, munkabírásuk, elért sikerük és eredményük, még többet tehetnének embertársaikért.

– Két szervezetünk van, az egyik az Íme a Gyermek Alapítvány, a másik a diákegyesület. Mindkettő fogadja az szja 1%-át – nyilatkozta lapunknak dr. Komáromi István, Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. A két szervezet éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, amelynek 70–80%-a az alapítvány részesedése.

Oktatásra és sportra

– Nagyon hálásak vagyunk az adományozóinknak és elégedettek a támogatás mértékével, hiszen más egyesületeknek ettől jóval kisebb keretből kell gazdálkodniuk – tette hozzá az intézményvezető, aki azt is elárulta: minden évben szórólapokat küldenek haza a diákokkal, amelyben arra kérik a szülőket, hogy a szervezeteik közül valamelyiket, vagy akár mindkettőt támogassák. Évente mintegy 2,5–3 millió forint van a számlájukon, amibe a megtakarítások, a maradványpénzek, az alapítványi bál bevétele és az adott évben kapott adófelajánlás is beletartozik.

– Az alapítványunk a tanulmányokkal összefüggő kiadások átvállalásában segít: tanulmányi versenyekre, tehetséggondozásra, országismereti és a hátrányos helyzetű gyermekek erdei iskolai programjának támogatására költünk. Az egyesületünkkel a sporttehetségeket segítjük, a sportinfrastruktúrát fejlesztjük – említette Komáromi István.

És minket ki állít talpra?

– Az „alkoholszerelem” ma is népbetegség Magyarországon. A kilencvenes évek óta működő Szenvedélybetegekért Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület absztinensekből álló tagsága alkoholbetegek sokaságának segített már talpra állni és talpon maradni, önkéntes missziójukat azonban kevesen támogatják adó egy százalékokkal.

– Életek és családok százait mentettük meg a széthullástól az elmúlt két évtized alatt. A munkánk roppant értékes, de csak kevesen értékelik, támogatás híján pedig nem tudunk annyit tenni, mint amennyit szeretnénk – sóhajtott az Arató Emil emlékplakettel kitüntetett egyesületi elnök, Drahos Ferenc.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában