Helyi közélet

2015.05.26. 13:39

Általános iskolások találkoztak 40 év után Borbányán

Borbánya - Az, hogy gimnáziumi, középiskolai osztályok tagjai kerek évfordulós érettségi találkozókat tartanak és arról a média is beszámol – felemelő a résztvevőknek, de elég gyakori esemény.

Borbánya - Az, hogy gimnáziumi, középiskolai osztályok tagjai kerek évfordulós érettségi találkozókat tartanak és arról a média is beszámol – felemelő a résztvevőknek, de elég gyakori esemény. Azonban az, ha négy évtized után egy lelkes és elhivatott szervező, jelen esetben Tiszai Aranka jóvoltából általános iskolai társak először találkoznak – az már nem „szabványos”! Pedig ez történt Nyíregyháza-Borbányán a Művelődési Házban. A 10.sz. Általános Iskola 1967-1975-ös évfolyam „A” és „B” osztály tanulói 28-an találkoztak egymással és öt egykori tanárukkal 40 évvel a végzés után.

A pedagógusok közül sokan, a diáktársak közül nyolcan már nincsenek közöttünk. Emlékük előtt néma felállással és főhajtással tisztelegtek.

Nagy volt a meglepetés és időnként a rácsodálkozás is, amikor felismerték egymást. Hiszen bár a többség naponta, hetente is látja egymást, de volt olyan is, akit 40 éve először. Kit régi mosolya, kit a szeme, vagy éppen a hangja árult el, arra emlékezve „azonosították”, ismerték fel a többiek.

Párásodó szemmel, de boldogan mosolyogva nézett körbe a találkozó szervezője és lelke, Tiszai Aranka a „tanári karon”, az „Ások” és „Bések” kis csoportján. Valamivel többen, mint az 1975-ben végzettek egyharmada jött el. Volt, aki csak ezért utazott haza Németországból. Az elhunytakon túl jó néhányan egészségügyi, illetve más probléma miatt voltak „igazoltan” távol. De akadtak, akik mondva csinált indokot hoztak fel mentségükre, vagy éppen megígérték, hogy jelen lesznek, de aztán mégsem „értek oda”. A képzeletbeli osztálynaplóba „IGAZOLATLANUL TÁVOL” bejegyzés került nevükhöz.

Sajnálhatják, hogy távol maradtak. Kimaradtak az újra találkozás nagyszerű élményéből, a diák csínyek, a közös emlékek felidézéséből, a hatalmas egyéni és „össznépi” nevetésekből.

Az újra találkozás meglepetése és öröme első perceiben kissé szkeptikusan és picit huncutul mondták egymásnak a már jó néhányan fiatal nagyapák és nagymamák: 40 év múlva újra találkozunk! De a végén már akár a jövő évi, vagy az öt évvel későbbi találkozót sem zárták ki.

- Tanyik József -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában