Helyi közélet

2015.05.20. 08:44

Az íj és nyíl ösvényének modern hőse

Nyíregyháza - Ma is élnek olyan hősök, akiket bármelyik fiatal példaképül választhat. A hajdúnánási íjász épp ilyen hős.

Nyíregyháza - Ma is élnek olyan hősök, akiket bármelyik fiatal példaképül választhat. A hajdúnánási íjász épp ilyen hős.

Mónus József László Nyíregyházán járt, s megmutatta, milyen az, amikor egy ember személyiségében egyszerre van jelen az egyszerűség és a nagyság. Leginkább azok ismerik őt, akik hallottak már rendkívüli sportteljesítményeiről, s lenyűgöző világcsúcsairól. De aki csak ennyit tud róla, még nagyon keveset tud.

Karakterének megrajzolásához elengedhetetlen a személyes találkozás. Könnyebben megértjük, miért beszél mindig küzdelemről, amikor versenyeiről anekdotázik. S amikor három asztalt is megpakol a plakettjeivel és okleveleivel, a helyiség berendezésénél maga sem rest megfogni a munka végét.

Bajnok születik

Hajdú megye Prima-díjasa, a messzire híres „Farkas” eredetileg gépész üzemmérnökként végzett a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán. Az íjat először 2006-ban vette a kezébe. Tisztán emlékszik rá, mivel az akkor 12 éves kisfiával, akinek anyai ágon egy Zrínyi volt a nagymamája, együtt kezdtek gyakorolni. Aztán alig telik el két év, és sportíjászként máris 57 győzelmet tudhat a magáénak.

– Egy sportíjász még messze áll a harcostól. Hiába öltöztem 10. századi ruhákba, nagyon elmaradtam attól a szellemi minőségtől, amire szükségem lett volna. Gyűjtöttem a győzelmeket, mert azt gondoltam, hogy ez az, ami boldoggá tesz. Később jöttem rá, mindez milyen kevés – mondja.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 20-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában