Helyi közélet

2015.05.28. 14:11

Brókerbotrány - Nyíregyházi polgármester: felelőtlenség volt a társulati befektetés

Nyíregyháza, 2015. május 28., csütörtök (MTI) - A szabolcsi megyeszékhely polgármestere szerint felelőtlen, ostoba intézkedés volt a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat intézőbizottsági elnökének korábbi pénzügyi befektetése, az, hogy csaknem 300 millió forintért Quaestor- és Hungária-értékpapírokat vásárolt a tagi érdekeltségi hozzájárulásokból.

Nyíregyháza, 2015. május 28., csütörtök (MTI) - A szabolcsi megyeszékhely polgármestere szerint felelőtlen, ostoba intézkedés volt a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat intézőbizottsági elnökének korábbi pénzügyi befektetése, az, hogy csaknem 300 millió forintért Quaestor- és Hungária-értékpapírokat vásárolt a tagi érdekeltségi hozzájárulásokból.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) erről a helyhatóság közgyűlésének csütörtöki ülésén beszélt, miután a testület a befektetés körülményeit vizsgáló bizottság jelentéséről tárgyalt.

A háromtagú bizottság megállapította, hogy Mikó Dániel, a társulat vezetője - a nyíregyházi önkormányzat korábbi MSZP-s alpolgármestere, gazdasági tanácsadója és egykori közgyűlési tagja - a "szokásostól eltérő és különös kockázatú" kötvényeket vásárolt a társulat tagjai által a 13,4 milliárd forint értékű szennyvízberuházáshoz befizetett hozzájárulások egy részéből, és ennek a rendelkezésre álló dokumentumok szerint tudatában volt.

A vizsgálat szerint az elnöknek a befektetésre - a szervezet pénzügyi vezetőjének ellenjegyzésével - a társulati alapszabályzat értelmében volt lehetősége, s arról az intézőbizottság tagjait és a küldöttgyűlést, valamint a projektmenedzselő egységet tájékoztatta. Azt, hogy a befektetéshez hozzájárulást kellett volna kérnie, a belső szabályzat nem tartalmazza.

A menedzseri szervezet tagjai ugyanakkor nyilatkozatban közölték, hogy tájékoztatás nem történt, s erről vita alakult ki a közgyűlés ülésén, hiszen azt a vizsgálóbizottság is rögzítette: 2014. december 11-én komplett adatszolgáltatást kapott az egység, és az tartalmazta a befektetéseket is.

Mikó Dániel az ülésen azzal védekezett, hogy olyan szerződést kötött a Quaestor és a Hungária pénzügyi szervezettel, amely tőke- és hozamgaranciát tartalmazott, és módot adott arra, hogy a pénzt bármikor kivegyék. A megállapodásban azt is kikötötte, hogy a befektetett pénz 50 százalékát állampapírban, 50 százalékát pedig más kötvényben kell a két cégnek "tartania".

Hozzáfűzte, hogy a nagyobb hozam reményében döntött a befektetés mellett, mert más bankoknál alig egy százaléknál nagyobb kamatot kaptak volna. Kiemelte azt is: "minisztériumokhoz, állami intézményekhez és más önkormányzatokhoz hasonlóan" ő sem gondolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank engedélyével működő, annak pénzügyi felügyelete által nyilván folyamatosan ellenőrzött szervezetek csődbe kerülnek.

Kovács Ferenc polgármester erre válaszolva azt mondta: "Mikó Dániel nem háríthatja át a felelősségét másra, döntését vállalnia kell, hiszen tudnia kellett, brókercégeknél nincs garancia". Egyben felszólította, hogy azonnal utalja át az önkormányzat számlájára a társulatnál a beruházáshoz összegyűjtött, még meglévő lakossági hozzájárulások összegét, valamint az új befizetéseket.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a vizsgálóbizottság jelentését, és felhatalmazta Kovács Ferenc polgármestert arra, hogy a kármentés érdekében tegye meg a szükséges lépéseket és gondoskodjon a projekt megvalósításához szükséges források biztosításáról. Továbbá kezdeményezze a cégbíróságnál a társulat felügyeleti, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál pedig a törvényességi ellenőrzését, és a későbbi megállapítások alapján, ha szükséges, tegyen jogi lépéseket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában