Helyi közélet

2015.05.24. 14:51

Egy év csereélet középiskolásoknak

<span class="intro">Szabolcs-Szatmár-Bereg- </span>Az önkéntesekkel működő nemzetközi diákcsere-szervezet, a Youth For Understanding immár két évtizede foglalkozik csereprogrammal, melynek köszönhetően az idén is 25–30 magyar gyerek, köztük néhány megyei, nyíregyházi, kisvárdai nyírbátori középiskolás tapasztalja, tanulja és remélhetőleg érti meg más nemzetek szokásait.

Szabolcs-Szatmár-Bereg- Az önkéntesekkel működő nemzetközi diákcsere-szervezet, a Youth For Understanding immár két évtizede foglalkozik csereprogrammal, melynek köszönhetően az idén is 25–30 magyar gyerek, köztük néhány megyei, nyíregyházi, kisvárdai nyírbátori középiskolás tapasztalja, tanulja és remélhetőleg érti meg más nemzetek szokásait..…Aztán Mohácsra utazott. A busók miatt. Élménygyűjtő volt, és sikeres ifjúsági író, világcsavargó. Az észt diákból koszorúslány lett, családcentrikus, ragaszkodó, biztonságkereső fiatal volt, míg a magyar fiú felnőtt odakint, valahol Franciaországban. Ezek egy nyíregyházi család élményei egy csereprogramról.

A diák választ családot

Röpke hónap múlva visszacserélődnek azok a középiskolás diákok, akik egy teljes tanévig élték mindennapjaikat idegenben, külföldi pótszülők és az „YFU angyalkáinak” gondoskodó szárnyai alatt. Az önkéntesekkel működő nemzetközi diákcsere-szervezet, a Youth For Understanding (YFU) immár két évtizede foglalkozik csereprogrammal, melynek köszönhetően hazai szinten az idén is 25–30 magyar gyerek, köztük néhány megyei, nyíregyházi, kisvárdai, nyírbátori középiskolás tapasztalja, tanulja és remélhetőleg érti meg más nemzetek szokásait.

– Otthonülő volt a fiunk, csak a számítógép és a sport kötötte le. Egy baráti beszélgetés hatására jelentkeztünk az YFU-nál, amit családlátogatás követett – emlékszik vissza tíz- és tizenöt éves első tapasztalataira Losonczi László, a programban részt vevő édesapa. A szállást, étkeztetést és esetlegesen programszervezést, költségeket vállaló családot előbb feltérképezi a szervezet, azonban a jelentkezőket a diák választja magának.

Losoncziékhoz pluszkívánságokkal, a zenei és művészeti képzés miatt került előbb egy norvég, majd egy észt diák. Anekdoták, sztorik nem csak róluk vannak, hiszen a budapesti szervezet időnként találkozókat szervez minden fiatalnak, akik Magyarországon élnek.

Hetente egy telefon

– Az észt Esztit – mi így hívtuk – a program után meglátogattuk hazájában, s ő is elhozta hozzánk az igazi családját. Egészen más azonban valaki gyermekét befogadni, mint a sajátunkat elengedni… – nyel egy gombócosat az apuka.

Előfordulhat, hogy a diák családot vált vagy megszakítja útját, ez azonban nagyon ritka, az „angyalkák” minden gondon segítenek felülkerekedni. Az a szabály, hogy a szülők nem látogathatják rendszeresen a gyermeküket. – Amikor a fiam kint volt, még nem volt internet, csak vezetékes telefon. Hetente egyszer beszéltünk, és nem volt könnyű, azonban egy felnőtt fiút kaptunk vissza, aki hazaérve azonnal letette a középfokú nyelvvizsgát. Olyan cégeknél is elboldogulna, ahol a nyelvtudás többet ér, mint a vizsgaigazolás. Csak ajánlani tudom a programot, hiszen szervezetten, biztonságosan, és a fiatalokat maximálisan szolgáló lehetőségről van szó.

Életre szóló kapcsolat

– Fontos, hogy a fogadás is önkéntes alapon történik, s hogy a család úgy kezelje a diákot, mintha családtag lenne. Cserébe egy életre szóló kapcsolat alakul ki a két fél között. Az YFU programja éppen erről szól, nyitni a világ felé, és elfogadni úgy, ahogyan van – részletezte Gergely Anna Boglárka PR- és marketingkoordinátor, aki kifejtette: a család iskolát is választ a tanulónak, ez ügyben a felmerülő speciális kívánságokat ők maguk is igyekeznek feltérképezni. A nyíregyházi középiskolákban októberben készülnek újra tájékoztatót tartani a programjaikról.

- Herczku Tünde -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában