Helyi közélet

2015.05.17. 12:31

Fagyosszentek jönnek, mennek

Nyíregyháza - Reggelente még borzonganak a földbe kiültetett paradicsompalánták.

Nyíregyháza - Reggelente még borzonganak a földbe kiültetett paradicsompalánták.

Megjött a várva várt májusi eső. Nagyon kellett. Menetrendszerűen jelentkeztek a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác), szerencsére csak kisebb lehűléssel. Érzékelhető kárt nem okoztak, ám még lesz miért izgulnunk, hiszen Orbán a fagy­zugosabb helyeken okozhat meglepetéseket május utolsó hetében. Ám ne bénítson meg bennünket a „kire marad a kisködmön” effektus: a következő napokban már pótolhatjuk az esetlegesen sérült melegigényes palántáinkat.

Kocsánnyal együtt

Cseresznyefáink közül a koraiak javában zsendülnek. A jövő évi termés érdekében az érett cseresznyét kocsánnyal szedjük, de ügyeljünk, hogy a termőrészt ne törjük le a szárral együtt!

A túlzott nagyvonalúsággal szüretelők jó ha tudják, hogy a fán maradó gyümölcsök a kórokozók és kártevők meleg­ágyai lesznek. A szabadföldbe kiültetett paradicsompalánták még reggelente borzonganak, de ha jön a jó meleg, egy-kettőre kivirágzanak. Majd ekkor kell őket növényvédelmi szempontból folyamatosan és alaposan ellenőriznünk.

A paradicsomágyásunk fajtaösszetételétől függően szintén folyamatos feladatunk a „kacsozás”, azaz a levélnyél és a szár találkozásánál előtörő, új szárat képző hajtások eltávolítása, óvatos kitörése, így a túlbuzgó vegetatív növekedés nem von el jelentős mennyiségű tápanyagot a növénytől.

Kacsozás, levelezés

Természetesen a fantáziánkra és gyakorlati tapasztalatunkra van bízva, hogy célszerűségi szempontból melyik oldalhajtásnak kegyelmezünk meg. A kacsozást a folytonos növekedésű fajták igénylik elsősorban, melyeknél a főhajtás növekedése korlátlan, és két termésfürt között 3–5 levelet is hozhatnak, melyek tövében hamarosan felbukkannak a burjánzást szolgáló kacsok.

A determinált és féldeterminált fajtáknál a főhajtás növekedése az 5–9. termésfürttel leáll, így további terméshozást a legerősebb oldalhajtások főhajtássá ne­velésétől remélhetünk. Hatékonyabbá tehetjük a növényvédelmet, de a korai termésérést is szolgálja a levelezés, melyet a növény 80 cm-es magasságánál, az éppen érő fürt fölött 1-2 fürttel feljebb kezdjünk el, ügyelve arra, hogy minél kisebb sérülést okozzunk. A determináltaknál itt is óvatosabban járjunk el, a növényen mindig legyen 12–15 levél.

Még bátran vethetünk másodterményként – akár a felszedett borsó helyére is – kései borsót vagy káposztát. A fagyveszély elmúltával kiültethetjük paprikapalántákat, a többi melegigényes – fagyérzékeny – palántánkkal egyetemben. Helyére kerülhet most már minden növényünk: dinnye, tök, uborka, zeller, bimbóskel, cukkini, babfélék.

Nézzünk körül a fűszerkertünkben is, ahol az évelők új zöld hajtásairól vágjunk 5–10 centis dugványokat, és gyökereztető oldatba mártva ültessük durvább szemcséjű ültetőközeggel töltött cserepekbe (zsálya, kakukkfű, majoránna, rozmaring stb.).

- Vincze András -


Májusi vetési naptár

Május 10–20.:

uborka, bab, csemegekukorica, kaporMájus 20–30.:

fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, uborka, cikória, csemegekukorica, zöldbab


A védelem is a dolgunk

Az enyhe tél után legyünk résen és készen a növényeinket ért támadás elhárítására. A csíkos burgonyabogár, tetvek, lepkefélék okozzák általában a legnagyobb fejfájást és gondot, ha nem vesszük időben észre.Csapadékszegény időjárás esetén ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. Többet ér egy alapos locsolás – ami átnedvesíti rendesen a talajt –, mint a csak felszínt éppen megnedvesítő locsolgatás. A mulcs nedvességmegtartó hatása sokat segít. Kertünket tartsuk mindig gyommentesen kapálással vagy talajtakarással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában