Helyi közélet

2015.05.19. 09:54

Felesleges utak a határnál?

Garbolc, Ömböly - Értelmetlenül megépült utak – mostanában ezt mind gyakrabban hallani azokra a közutakra, amelyek uniós és hazai forrásból épültek meg magyarországi és romániai települések között.

Garbolc, Ömböly - Értelmetlenül megépült utak – mostanában ezt mind gyakrabban hallani azokra a közutakra, amelyek uniós és hazai forrásból épültek meg magyarországi és romániai települések között. Az egymás mellett fekvő, de az országhatár által szétszakított községek között a földutakat hiába váltotta fel ugyanis aszfaltburkolat, amíg a schengeni határt nem szélesítik ki jobban, valóban feleslegesnek tűnnek a beruházások.

Garbolcon ünnepség keretében 2013. október 11-én avatták fel a települést a határ túloldalán lévő Szárazberekkel összekötő utat.

- Valóban sokkal többet vártunk az úttól, hiszen a helybeliek joggal reménykedhettek abban, hogy megszűnik Garbolc zsákfalu jellege, azonban kihasználatlannak nem nevezhetjük – monda el érdeklődésünkre Nagy Roland, a kis határ menti település polgármestere. – Amikor a református templomunkban rendeztünk 50 partiumi személy számára állampolgári esküt, akkor megnyittattuk a határt. Ugyancsak kértük a határ megnyitását akkor is, amikor Szárazberekben Bocskai-napokat tartottak. Mindez azonban pénzbe kerül, s a költséget az önkormányzatunknak kell állnia. Hétköznap a határ megnyitása 12 órai időtartamra 100 ezer forintba kerül, vasárnap vagy ünnepnap ennek a duplája. Hosszú távon a község nem tudja felvállani a gyakori nyitva tartást, pedig igény volna rá.

– Tény, hogy amikor benyújtottuk a pályázatunkat, nagy reményeket fűztünk hozzá, akkor sokkal nagyobb esély mutatkozott a schengeni határ kiszélesítésére. Amikor arról jöttek visszhangok, hogy az unió nem akarja Romániára és Bulgáriára kiterjeszteni a schengeni határt, akkor olyan ígéreteket kaptunk, hogy az úgynevezett „schengeni buszokkal”, mobil ellenőrzési pontokkal lehetőség lesz a gyakoribb határnyitásra.

Ömböly sem lenne zsáktelepülés, ha szabadon lehetne immár közlekedni azon a Szaniszlóig kiépített új úton, amit 2014. szeptember 20-án avattak fel.

– Az ünnepség óta nem volt megnyitva a határ – tájékoztatta szerkesztőségünket Trefán Gábor polgármester. – Nagyon jó lenne a megnyitása, hiszen a határ két oldalán a kulturális, gazdasági és a sport, valamint a magyar-magyar kapcsolatok erősödnének. Három hete ezzel kapcsolatban elküldtünk egy levelet a Belügyminisztériumnak, de még választ nem kaptunk.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 19-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában