Helyi közélet

2015.05.28. 08:05

Frakcióvezetők a közgyűlés napirendi pontjairól

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a csütörtöki testületi ülés két napirendi pontjáról kérdeztük.

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a csütörtöki testületi ülés két napirendi pontjáról kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Gyermekvédelmi feladatok

A beszámolóból kiderül, hogy az iskolai étkezésben részt vevő gyermekek 47%-a kapott tavaly étkezési támogatást. Ezen felül pályázati forrásból, illetve önkormányzati pénzből több száz gyermek nyári-téli szünidei étkezését finanszíroztuk. Jutott pénz a gyermekek üdültetésére, a kedvezményes nyári táboroztatásra, az alsós nyíregyházi nebulók (összesen 4901-en) kaptak szeptemberben tanszercsomagot, illetve támogatjuk az úszásoktatást is. A felsőoktatásban tanuló hallgatók számára nyitott a Bursa Hungarica ösztöndíj, és minden évben támogatjuk a Rászoruló Hallgatókért Alapítvány munkáját is.

A 2014–2020 közötti integrált fejlesztési terv programjai

A közgyűlés elé kerülő módosítás lényege az, hogy az egyes programelemek közötti hangsúlyváltozások követik a kormányzati törekvéseket és összhangban vannak a helyi városi érdekekkel, így a valódi lakossági igények jelenhetnek meg a következő évek fejlesztéseiben. Emellett a város számára az is nagyon fontos, hogy a magasabb támogatási intenzitással járó fejlesztések nagyobb arányban jelennek meg a módosítást követően. Ez azt eredményezi, hogy a jövőben kevesebb önerő mellett tudjuk az elképzeléseinket megvalósítani. A legfőbb cél változatlanul a helyi gazdaság fejlesztése, ezen belül is kiemelten fontos a munkahelyteremtés ösztönzése, a kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása.

Továbbra is nagy hangsúlyt kap a közlekedésfejlesztés és a városi szolgáltatások minőségének további fejlesztése. Nyíregyháza számára a következő években célzottan 24,6 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, ezen felül számítunk még további megyei kereten belüli forrásokra és közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségekre is.


Nagy László (MSZP)

A 2014–2020 közötti integrált fejlesztési terv programjai

Az Európai Unió 24,63 milliárd forinttal támogatja Nyíregyházát, ez az összeg a város közel egyévi költségvetése. Számunkra felfoghatatlan, hogy a kormány, amikor a támogatási összegeket felosztotta a megyei jogú városok között, nem vette figyelembe azt a tényt, miszerint megyénk valamennyi gazdasági és foglalkoztatási statisztikában az utolsó helyen szerepel. Az EU ebben a támogatási ciklusban is két fontos irányelvet támogat a Településfejlesztési Operatív Program keretében: egyrészt a gazdaságélénkítést és a foglalkoztatási szint növelését, másrészt a vállalkozásbarát város- és településfejlesztést, az itt élők életminőségének javítását, valamint a társadalmi összetartozás fokozását. Mivel ezen célokkal teljes mértékben egyetértünk, ezért támogatjuk az előterjesztést.

Ugyanakkor a közgyűlés ülésén is hangsúlyozni fogjuk, hogy ezen célok megvalósításához minél hamarabb hozzá kell kezdeni, ezért reméljük, hogy az EU pénzét nem választási önmarketingre használja majd a város vezetése, s nem fognak ezen programelemek 2019 őszére „elcsúszni”.

Gyermekvédelmi feladatok

Valamennyi oktatási szinten nőtt a hátrányos és halmozottan hátrányos tanulók létszáma 2014 októbere óta. Ezen sajnálatos adat hátterében is az áll, hogy a megyénkben élők átlagkeresete a legalacsonyabb országos szinten, vagyis 109 984 forint/fő. Ugyanakkor azt fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy köszönjük és elismerjük a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók lelkiismeretes és kitartó munkáját, akik igazán megérdemelnék a minél hamarabbi, hosszútávú perspektívát nyújtó béremelést.


Béres Csaba (Jobbik)

A 2014–2020 közötti integrált fejlesztési terv programjai

Az Integrált Területi Program célkitűzéseivel egyetértünk. Fontosnak tartjuk a gazdaságélénkítést, a helyi vállalkozások támogatását, a munkahelyteremtést, ezáltal a foglalkoztatás növelését és minden egyebet, amit magába foglal a tervezet.

Az előttünk lévő program konkrétumokat egyelőre nem tartalmaz, azaz nem derül ki még belőle az említett beruházások megvalósításának mikéntje. De az már most látszik, hogy vannak szegmensek, ahol mi más álláspontot képviselünk. Ilyen például a leromlott városi területek rehabilitációja, ugyanis mi azt mondjuk, hogy elsősorban a bokortanyák élvezzenek prioritást a Huszár­teleppel, illetve a Keleti lakóteleppel szemben. Kíváncsiak leszünk, hogy az említett két településrészre költött százmilliók mennyire lesznek megbecsülve az ott élők részéről.

A másik számunkra fontos dolog a város közlekedésének fejlesztése, amivel kapcsolatban az egyik javaslatunk az, hogy a város 2018-ra dolgozzon ki egy tervezetet egy önálló közlekedési vállalat felállításáról, hogy ne más város leamortizált közösségi közlekedési eszközeit kelljen folyamatosan megörökölnünk.

Gyermekvédelmi feladatok

A szociális szféra szakembereire roppant nagy feladat hárul, minden elismerés az övék. Sajnos, a beszámolóban elszomorító adatok is szerepelnek, példaként említeném azt az 1626 gyermeket, akik a gyermekjóléti központok gondozásában álltak 2014-ben, vagy azt a 4263 gyermeket, akik szociális helyzetük miatt voltak jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. Ezek nagy számok, és arra lehet következtetni belőlük, hogy Nyíregyházán sok család küszködik mindennapos anyagi nehézségekkel. Feladatunknak tekintjük a számok leredukálását, és segíteni a szakemberek munkáját.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában