Helyi közélet

2015.05.14. 19:18

Gondmegoldó járókelő

Nyíregyháza - Parkolónak használt buszmegálló, parkban lerakott szemét, rossz közvilágítás, kátyúk és járhatatlan kerékpárutak – ilyen és ehhez hasonló problémákat jelentenek be a nyíregyháziak a jarokelo.hu oldalon, amely egyre népszerűbb.

Nyíregyháza - Parkolónak használt buszmegálló, parkban lerakott szemét, rossz közvilágítás, kátyúk és járhatatlan kerékpárutak – ilyen és ehhez hasonló problémákat jelentenek be a nyíregyháziak a jarokelo.hu oldalon, amely egyre népszerűbb.– Mivel a honlap látogatói látják, hogy megoldódnak a felvetett gondok, ők maguk is szívesen jelzik a mindennapjaikat befolyásoló ügyeket – mondta Dávid Zoltán. Budapest után a szabolcsi megyeszékhely a második olyan város, ahol működik a jarokelo.hu – az oldal, ahová a közlekedéssel, parkolással, illegális szemétlerakással kapcsolatos problémáikat küldhetik el a településen élők. Az oldal 2012-ben azért jött létre, hogy segítse a városlakók és a köztéri problémák megoldásában illetékes önkormányzat közti kommunikációt.

A fővárosban működő szolgáltatás annyira megtetszett Dávid Zoltánnak és Fodor Dorkának, hogy tavaly nyáron a segítségükkel elindult az oldal nyíregyházi változata. Parkolónak használt buszmegálló, közparkban lerakott szeméthegyek, rossz közvilágítás, kátyúk és járhatatlan kerékpárutak – ilyen és ehhez hasonló problémákat jelentenek be a nyíregyháziak, a bejegyzések mellett pedig a megoldva, a megoldatlan, vagy a válaszra várunk felirat olvasható. Dávid Zoltán lapunknak elmondta: egyre többen keresik fel a jarokelo.hu-t, és számolnak be őket zavaró közlekedési problémákról.

– Kezdik megkedvelni az emberek az oldalt, aminek örülünk, hiszen azt jelzi: mivel látják, hogy megoldódnak a felvetett gondok, ők maguk is szívesen jelzik a mindennapjaikat befolyásoló ügyeket. Ehhez szükség van arra, hogy az illetékesek intézkedjenek, de a nyíregyházi önkormányzat nyitott volt a kezdeményezésre; amiben tudnak, segítenek és intézkednek – mondta Dávid Zoltán, aki az oldal működéséről is mesélt.

Megoldott és megoldatlan

– A honlap egyszerűen kezelhető, könnyű megtalálni a bejelentéseket és azt, sikerült-e már megoldást találni rájuk. A városlakók a főoldalon található „Probléma bejelentése” gomb segítségével küldhetik el az észrevételeiket. Rövid leírást kell adniuk az esetről, megadni a kategóriát (pl. parkolók, kátyúk stb.), a térképen bejelölni a helyet, és feltölteni egy vagy több képet. Miután ez megtörtént, az adminisztrátoraink ellen­őrzik azt, az információkat továbbítjuk az önkormányzatnak, a problémát pedig közzétesszük.

Ideális esetben az illetékesek reagálása tartalmazza a megoldás időpontját és módját, de ha két hónapon belül nem érkezik válasz, az esetet megoldatlannak minősítjük – mondja Dávid Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy azokat az ügyeket, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a városi problémák megoldásához vagy a városfejlesztés elősegítéséhez, nem teszik közzé. Az olyan bejelentéseket például nem fogadják be, amelyek a hajléktalanok eltávolítására irányulnak, az oldal ugyanis a köztéri gondok megoldására jött létre, a társadalmi feszültségek elmélyítéséhez nem szeretnének hozzájárulni.

KM-SZA

Néhány bejelentés az oldalról

„Az Eötvös utcán van egy hatalmas kiszáradt akácfa. Szerintem veszélyes, mivel parkoló autók, gyalogosok, illetve házak közvetlen közelében van.”

„Az Óvoda u. 2. előtti aknafedlap mozog, veszélyes.”

„Rendkívül rossz a kijelölt kerékpárút állapota a Rákóczi utcán és a Búza téri piaccsarnokkal szemben. Esős időben áll rajta a víz. Sok kerékpárosnak okoz bosszúságot az út minősége, ahol a buszra várakozókat is kerülgetni kell.

Nyíregyházán a Pacsirta utca, Rákóczi utca kereszteződésében, a körút irányában, a kétsávos úton jobb oldalon mindig állnak autók. A boltosok is ott állnak meg, annak ellenére, hogy az épületsor után is van parkoló. Itt tiltani kellene a megállást, várakozást, hiszen ez a szakasz nagyon veszélyes!”

„Nyíregyházán a Szarvas utca elején egy megsüllyedt aknafedél okoz problémát az autósoknak. Sem kerülgetni, sem belehajtani nem kellemes.”


Játsszon Agip üzemanyag-utalványért!

A pénteki mondatrész: ....2,2 kilométer hosszú...."


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában