Helyi közélet

2015.05.31. 11:30

Gyermeknapi toplista

Nyíregyháza - Gyermeknapkor az anyukák és apukák igyekeznek a szülői szerepvállalásukat azzal erősíteni, hogy kisebb-nagyobb meglepetéssel szolgálnak gyermeküknek.

Nyíregyháza - Gyermeknapkor az anyukák és apukák igyekeznek a szülői szerepvállalásukat azzal erősíteni, hogy kisebb-nagyobb meglepetéssel szolgálnak gyermeküknek.A harmincas években gyermekhétnek indult, 1950 óta csak egyetlen napon – május utolsó vasárnapján – ünnepeljük társadalmunk legkisebb, mégis legértékesebb tagjait, a gyermekeket. Egy friss, országos felmérés szerint a szülők 40%-a fontosnak tartja a gyereknapot, bár 57 %-uk szerint sokkal előrébb való a karácsony vagy a születésnap.

A kézzel fogható ajándékok még mindig fontosabbak, mint a szabadidős programok vagy az élmények. Az ünnepi programok között a „toplistán” ajándékvásárlás, kirándulás, fagyizás, állatkert-látogatás és gyereknapi rendezvények szerepelnek.

A szülők több mint 84%-a meglepetésnek szánja ajándékát, legtöbbjük játékot vásárol, majd a könyv, a sportszer és az édesség a legnépszerűbb meglepetés. Az ajándékra szánt összeg a megkérdezettek több mint felénél 2–5 ezer forint közé tehető, legtöbben a játékboltok akciós kínálatából választanak.

Körképünkben ellátogattunk egy játékboltba, gyermekeket faggattunk arról, jól érzik-e magukat a bőrükben, végül egy (el)ismert mentálhigiénés szakember is válaszolt kérdéseinkre.

Papp Jenő, a nyíregyházi Pony játékbolt tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta: gyermeknaphoz közeledve több vásárló tér be az áruházukba, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy nem csak erre az egy napra kellene besűríteni a gondoskodást és az odafigyelést, éreztessük minden nap a gyermekünkkel azt, hogy szeretjük őt!

Legyünk főszereplők!

– Ne csak „statiszták” legyünk a gyermekünk életében, hanem igyekezzünk főszerepet betölteni a mindennapjainkban! Ennek csak egy része az, hogy apró játékokkal halmozzuk el őket. A játék remek kikapcsolódás és feszültséglevezető a kicsik számára, növeli a kreativitásukat, az érzelmi világukat is szélesíti, formálja a személyiségüket – taglalta Papp Jenő, aki vásárlótáborát két csoportra osztja.

– Az egyik réteg a reklámokban látott, óvodákban, iskolákban népszerű termékeket keresi, a másik csoport tudatosabban vásárol. Ők főleg a kreativitásfejlesztő játékokat (társas- és logikai játékok) teszik a kosarukba – mondta az üzlettulajdonos, aki szerint főleg az apukáknak kellene odafigyelniük arra, hogy aktív részesei legyenek a játszadozásnak. – Igyekezzünk egy kicsit lelassítani, mert a gyerek fejlődésének árthatunk a „centrifuga” életritmussal. Nem szabad, hogy a nagy rohanásban családok, életek vérezzenek el – tette hozzá.

Konfliktusforrások az iskolában

Az intézményünkbe járó gyerekek többségének nem rossz a helyzete – kezdte mondandóját Földesiné Pethe Andrea, a Móra Ferenc Általános Iskola mentálhigiénés szakembere. – A szülők sokszor erőn felül igyekeznek megtenni mindent, hogy a gyermeküknek a tőlük telhető legtöbbet adhassák. Persze, ez más városokban vagy vidéki iskolában nem feltétlenül van így.

– A mi diákjaink nyitottak, felszabadultak, az esetek többségében boldognak látjuk őket. Én egy kivételezett osztályban tanítok, amelyet a tanáriban csak „ajándék osztálynak” hívunk, hiszen itt a gyerekek rendkívül fegyelmezettek, jó képességűek, tájékozottak. Természetesen mi is találkozunk szerényebb anyagi és nehezebb családi körülmények között élő gyerekekkel, mindent megteszünk azért, hogy ők se maradjanak le a többiektől. Igyekszünk tompítani az ilyenkor tapasztalható hátrányokat, és segítünk nekik felzárkózni.

Egyre élesebb az olló

A szakember hozzátette: nagy különbségek vannak az egyes családok között, a szociális olló a szegényebbek és a tehetősebbek között egyre nagyobbra nyílik. Ez konfliktusokat szül, mert a jobb módú diákok eldicsekszenek a javaikkal, a nélkülözők viszont erre csintalansággal, súlyosabb esetben antiszociális magatartással „válaszolnak”.

„Neked ez még nem való!”

– A mai fiatalok szabadidős szokásai is szerteágazóak. Van, akinek a tablet, az okostelefon és a számítógép a mindene. Ha a szülők nem tudják kontrollálni ezt a gyermeküknél, könnyen függővé válhatnak! – fejtegette Földesiné Pethe Andrea. A technikai eszközöknek köszönhetően sajnos idejekorán jutnak hozzá a kicsik olyan tartalmakhoz, amikhez még nem elég érettek, gondoljunk csak az erőszakos vagy szexuális tartalmú filmekre.

– Én egyfajta kettősséget látok a mai tizenévesekben: miközben gyermeki énjüket nem veszítik el, vevők a még nem nekik való tartalmakra, viselkedésekre is, utóbbi területen kell józanságra, visszafogottságra nevelni őket, hogy a gyermeknapokat és a mindennapokat is igazi gyermekként éljék meg – mondta a szakember.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában