Helyi közélet

2015.05.29. 12:19

Ha nem vasárnap, akkor máskor

Nyíregyháza - A vasárnapi boltzár miatt nem költünk kevesebbet, csak máskor vásárolunk.

Nyíregyháza - A vasárnapi boltzár miatt nem költünk kevesebbet, csak máskor vásárolunk.

Jelentősen nőtt az üzletek bevétele csütörtökön és pénteken a vasárnapi boltzár miatt, a vasárnap is nyitva tartó kis családi üzletek pedig sokat nyertek az intézkedésen.

Igazodtak az igényekhez

– Bekövetkezett, amit vártunk, mert emelkedett a forgalom, aminek természetesen örülünk – osztotta meg lapunkkal a március 15-ével bevezetett vasárnapi nyitva tartási tilalmat követő néhány hónap tapasztalatát Gyebróczki András, a Kék Csemege üzletvezetője. – Korábban szombaton és vasárnap gyengébben ment a bolt, mint hétköznap. Most, ha csak vasárnapra vetítve hasonlítom össze a különbséget, akkor kb. 70–80 százalékos forgalomemelkedést értünk el, amiből persze levesz a szombati nap közel 20 százalékkal kisebb teljesítménye.

Az üzletvezető úgy véli, szombaton bizonyára mindenki igyekszik letudni a nagy bevásárlást, s kevesebben mennek el hozzájuk.

– Érdekes, hogy hétköznap is nőtt valamivel a forgalmunk. A hétvégére jellemző, hogy néhány árucikket ilyenkor jobban keresnek, amire készülnöm kell, de nagy változás a termékkínálatban nem történt. Az viszont nehezen megszokható, hogy a hétvégi pihenések, vagy éppen baráti összejövetelek, kiruccanások elmaradnak. Persze, nem sírom vissza a régi állapotokat, mert nem állok olyan jól, hogy ne lenne szükségem a pluszbevételre. Az utóbbi időben már annyira megritkult a forgalom, hogy jól jött ez a kis vérpezsdítés. Ha megtehetném, ki se nyitnék hétvégén, de attól messze állunk. A vevőkörben felfedeztünk új vásárlókat is. Az árubeszerzés folyamatos, így hétvégén se fogyunk ki soha semmiből. Néhány vasárnap tanulságait levonva gyorsan átláttuk, mire van ilyenkor nagyobb szükség.

András szavait támasztják alá az adatok is.

Csütörtök és péntek

Alaposan átrendezte a vásárlói szokásokat, de összességében nem vetette vissza a kiskereskedelmi forgalmat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása – közölte az egyik országos napilap a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött pénztárgépek adatai alapján.

A vasárnapi forgalom jelentősen csökkent, átlagosan a felére-harmadára esett a korábbi időszakhoz viszonyítva. Míg az év elején még 11–14 milliárd forintot hagytak a vásárlók az üzletek pénztárainál a hét utolsó napján, addig március végétől öt-hatmilliárdra csökkentek a vasárnapi költések. Az átlagos hétfői forgalom is csökkent, közel 2 százalékkal 18,4 milliárdra, a hét többi napján viszont két számjegyű növekedést mutatnak a számok.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 29-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában