Helyi közélet

2015.05.12. 10:51

Jegyzet: A piramis legalján

Őszintén sajnálom a pedagógusokat, mert szinte nincs olyan hónap, vagy éppen hét, hogy ne köszörülné a sajtó a nyelvét szegény tanerőkön. Matyasovszki József jegyzete.

Őszintén sajnálom a pedagógusokat, mert szinte nincs olyan hónap, vagy éppen hét, hogy ne köszörülné a sajtó a nyelvét szegény tanerőkön. Matyasovszki József jegyzete. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a pálya vonzerejének folyamatos csökkenése miatt, s az ezzel szorosan összefüggő kontraszelekciónak köszönhetően nyilván nem mindenki alkalmas arra, hogy gyermekekkel foglalkozzon, de ami mostanában történik, az már igencsak több a soknál. Az egyik nap még arról beszélnek, hogy vészesen fogynak a szakemberek, mert a pedagógustársadalom elöregszik, s másnap már úgy szól mindez, hogy sokan vannak, mert kevés a gyerek. S miközben a statisztikák szerint már az óvodában is évről évre nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, a közvélemény-formálók azt is tudni vélik, hogy egyre több tanár és tanintézmény rasszista Magyarországon, vagy éppen szegregál. Most éppen Ercsiben történt meg, hogy gyerekeket hagytak otthon az osztálykirándulásról, mert büdösnek ítélték őket. Mintha nem volnának velük összezárva nap mint nap.

Az egészben az a legfurább, hogy a véleményvezérek mindig azokat ütik, akik a pályapiramis legalján vannak, holott a nevelésben rájuk hárul a legnagyobb felelősség. Mert ha ők elrontanak egy lelket, azt az egyetemek és főiskolák sokkal ritkábban bírált tanárelitje már aligha hozza helyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában