Helyi közélet

2015.05.07. 17:15

Kölcsönös a ragaszkodás?

Nyíregyháza - Nyílt levélben kért állásfoglalást a fenntartótól az Apáczai gyakorlóiskola szülői munkaközössége.

Nyíregyháza - Nyílt levélben kért állásfoglalást a fenntartótól az Apáczai gyakorlóiskola szülői munkaközössége.

A Nyíregyházi Főiskola rektorának és szenátusának címezve küldte el május 5-én kelt nyílt levelét az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és AMI szülői munkaközössége, amelyben felszólítják a fenntartó intézmény vezetését, hogy nyíltan álljon ki az Erdő sori gyakorlóiskola „érinthetetlensége” mellett.

– Mi, szülők – a pedagógusokkal, a diákokkal és az iskolaszékkel együtt –, egyhangúlag és határozottan elutasítjuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára által kezdeményezett fenntartóváltást, ellenezzük, hogy a Nyíregyházi Főiskola átruházza az Apáczai iskola fenntartói jogait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak – jelentette ki Mike András, az Összefogás a nyíregyházi Apáczai gyakorlóért demonstráció egyik szervezője.

Mint mondta, szeretnék elérni, hogy a főiskola álljon ki a közös jövő mellett, és nyilatkozatban utasítsa el az iskola leépüléséhez, elsorvadásához vezető fenntartóváltást. – Tudomásunk szerint a jelenlegi fenntartónak – sem a rektornak, sem a kancellárnak, sem a szenátusnak – nincs állásfoglalási kötelezettsége, mindössze a megkérdezett fórumok – mint például a demonstrációkkal és élőlánccal tiltakozó szülői szervezet – véleményét kell összegezniük és továbbítaniuk az Emmi felé. Egy ilyen horderejű ügy esetében azonban ez elfogadhatatlan!

– Reméljük, hogy a Nyíregyházi Főiskola nem futamodik meg a felelősségvállalás elől, és kötelezettség hiányában is kifejti az álláspontját a fenntartóváltással kapcsolatban. Az országban másik nyolc, hasonló helyzetben lévő gyakorlóiskoláért már hivatalosan, nyilvánosság előtt kiállt a fenntartó felsőoktatási intézmény. Ne a Nyíregyházi Főiskola legyen az, aki egyedüliként az országban hátat fordít a testvérintézményének!

– Arra kérjük a rektor urat, hogy a csütörtökön 10 órától kezdődő szenátusi ülés után tájékoztasson bennünket, helyszínen várakozó-demonstráló szülőket a bizottság döntéséről, állásfoglalásáról – summázta az szmk nyílt levelének tartalmát Mike András, aki egykor szintén az Erdő sori gyakorló diákja volt.

KM-PI


Nyíregyháza - Papír alapon közel kétezer, online formában mintegy ezer, összesen 2888 aláírás gyűlt össze április 28-áig a nyíregyházi Apáczai gyakorlóiskola „megmentése”, vagyis a kilátásba helyezett fenntartóváltás elleni tiltakozás jeleként. tovább »

Nyíregyháza - Demonstráción tiltakoztak diákok, szülők és tanárok kedden az ellen, hogy a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola fenntartói jogát átadják a Klebelsberg Intézménytartó Központnak (Klik). A nyírségi megyeszékhelyen tüntetők tiltakozó petíciót adtak át a főiskola vezetőjének és a térségi országgyűlési képviselők meghatalmazottjainak. A szervezők szerint a demonstráción ezer-ezerötszázan vettek részt. tovább »

Nyíregyháza - Várhatóan több százan fognak kiállni és demonstrálni az Apáczai gyakorlóiskola mellett kedden délután. tovább »

Nyíregyháza - Aláírásgyűjtéssel, demonstrációval és élőlánccal tiltakoznak a fenntartóváltás ellen az apáczaisok. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában