Helyi közélet

2015.05.26. 10:35

Vendégsorok: Nem kacsa a hír

<em>Még ha szokásomhoz híven némi túlzást gyanítok az ismert bulvárlap adatközlésében, akkor is csak ámulok meg bámulok. Azt írják ugyanis, hogy a „legtöbb agrártámogatáshoz jutó cégek 500-as listájára 963 millió forint alatt nem is lehetett felkerülni”.</em> Angyal Sándor jegyzete.

Még ha szokásomhoz híven némi túlzást gyanítok az ismert bulvárlap adatközlésében, akkor is csak ámulok meg bámulok. Azt írják ugyanis, hogy a „legtöbb agrártámogatáshoz jutó cégek 500-as listájára 963 millió forint alatt nem is lehetett felkerülni”. Angyal Sándor jegyzete.

Majd a mondat második felében pedig az derül ki, hogy az utóbbi hét – nekik egyáltalán nem szűk – esztendőben a szóban forgó félezer cég összesen 1089 milliárd forint állami és uniós pénzt kapott. Hát ami azt illeti, ennek a félezer cégnek volt mit aprítania a tejbe, különösképpen, ha figyelembe vesszük, hogy ez az ezermilliárd csak afféle pántlikapénz, amiért nem sokat – több esetben semmit sem – kellett tenni a markuk tartásán kívül.

Jól fialt ugyanis a földalapú támogatás meg a kreált állami célokhoz jutó ajándék suska az álgazdálkodóknak. Köztük ugyanis nagyítóval sem könnyen igazi mezőgazdászt, netán középparasztot találni. Annál inkább bankárt, út- és hídépítő vállalkozót, nemrég még gázszerelőként izzadó, mára milliárdos polgármestert, kancelláriaminisztert a rokonságával együtt. Nekik bejött két rendszer is, mert a jelenlegi ellenzék a bukása előtti években csaknem úgy támogatta a hozzájuk dörgölőzőket, mint a most hatalmon lévők az ő csókosaikat. Aztán mire az utóbbiak felébredtek, hanyatt vethették magukat egyesek rapid gazdagodásán, nagyon sok parasztember megélhetését tönkre téve. Talán ezért is próbálják maximálni a támogatandó hektárokat.

Régen tudjuk, hogy tisztességesen élni, étkezni bizony nem filléres dolog, bár elérhető az milliárdok nélkül is. Családi kapcsolat révén magam azt láttam például a Rétközben vagy a Kraszna-parti falunk határában, hogyha elverte a jég a vetést, akkor azért, ha meg sok termett a gazdálkodóknak s nagy volt a kínálat, azért jutottak a tönk szélére. Ők egy fillér támogatást sem kaptak az államtól, ehelyett volt beszolgáltatás meg padlásseprés. S hol volt akkor még az EU?… Ezért is tartom én kacsa hír helyett igaznak, hogy amíg a Nyugat-Dunántúlon 63, addig az Észak-Alföldön 54,5 évet élnek egészségben a lakosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában