Helyi közélet

2015.05.26. 15:58

Vihar - Rozsályi polgármester: huszonegy települést ért jégverés Szatmárban

Nyíregyháza, 2015. május 26., kedd (MTI) - Az eddigi összesítés alapján huszonegy települést sújtott jégverés a hétfő kora esti viharban Szatmárban - közölte Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere kedden az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2015. május 26., kedd (MTI) - Az eddigi összesítés alapján huszonegy települést sújtott jégverés a hétfő kora esti viharban Szatmárban - közölte Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere kedden az MTI-vel.

A településvezető elmondta, Csengerben, Csengersimán, Szamosbecsen, Császlón, Kisnaményban, Gacsályon, Zajtán, Rozsályon, Méhteleken, Garbolcon, Kispaládon, Botpaládon, Túrricsén, Tisztabereken, Sonkádon, Kölcsén, Milotán, Tiszacsécsén, Tiszakóródon, Nagyhódoson és Kishódoson okozott károkat a viharos szél és a jégeső.

Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket - tájékoztatott. Szavai szerint minden szántóföldi növénykultúrát elvert a jég, nem kímélte a gyümölcsösöket, a veteményeket és a szántóföldi terményeket sem. Még tart a kárfelmérés - tette hozzá.

Sztolyka Zoltán megjegyezte, a növénykultúrákban esett kár elsősorban a szegényebb családoknak jelenthet óriási problémát, mivel - pluszjövedelem híján - sokaknak ez az egyetlen bevételi forrásuk. Elmondta, a vihar az épületekben nem okozott nagyobb károkat, az erős szél azonban befújta néhány házba az esővizet.

Petra András, Gacsály független polgármestere korábban arról számolt be az MTI-nek, hogy a településen hétfő délután csaknem harminc percen keresztül esett a jégeső, a tulajdonosok a házuk udvarából lapátolták a jeget. A jégeső tönkretette az ültetvényeket, elverte a palántákat, szétvágta a kukorica és a napraforgó levelét.

A romániai Szatmárnémeti térségében dió nagyságú jég esett, a város környéki falvakban az ültetvényeket verte el a jég - közölte internetes oldalán a Szatmári Friss Újság.

A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság keddi közleménye szerint a vihar miatt tíz esetben vonultak ki a megyében a tűzoltók, akiket a legtöbb esetben az útra borult fák eltávolításához riasztották. Csengerben, Csengersimán, Kispaládon, Méhteleken, Tiszakóródon, Kölcsén és Fülesden avatkoztak be.

Ibrányban az egyik lakóház pincéjéből kellett nagy mennyiségű csapadékvizet eltávolítaniuk, Zajtán pedig egy lakóházra dőlt fa eltávolításhoz kérték a tűzoltók segítségét. Egyik esetben sem sérült meg senki - írták.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában