Helyi közélet

2015.06.09. 19:38

A szakma mesterei lesznek

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jövő év szeptemberétől csak mestervizsgával lehet részt venni a szakiskolások tanulóképzésében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jövő év szeptemberétől csak mestervizsgával lehet részt venni a szakiskolások tanulóképzésében.

A kereskedelmi és iparkamarák egyre több feladatot végeznek a szakképzés területén annak érdekében, hogy a szakiskolai oktatás minél jobban igazodjon a foglalkoztatók igényeihez. A duális képzés során a tanulók megismerik választott szakmájuk minden területét, és a kurzus végén piacképes tudás birtokába jutnak. Ehhez jelentős mértékben hozzájárul, hogy a szakképzésben részt vevő vállalkozóknál, valós munkakörülmények között tesznek szert gyakorlatra. Ezzel kapcsolatban fontos változás azonban, hogy 2016 őszétől csak azok vehetnek részt a szakiskolások képzésében, akik rendelkeznek úgynevezett mestervizsgával.

Megkezdődtek a vizsgák

– Megkezdődtek a mesterképzés és -vizsgáztatás gyakorlati részmestervizsgái a megyében – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Mészáros Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs vezetője, aki hozzátette: egy TÁMOP-program keretében jelentős támogatással vehetnek részt a szakemberek a képzésben.

A festő, díszítő, mázoló és tapétázó szakmában már levizsgáztak, hétfőn az ács és állványozókra került a sor Nagykállóban. Magera József lapunk érdeklődésére elmondta: 19 szakma vizsgáztatását végzi a kamara, ebben egy TÁMOP-program segít nekik.

– Ez 180 főt jelent, most az ácsok és az állványozók igyekeztek mesterlevélhez jutni – közölte lapunk munkatársával a megyei kereskedelmi és iparkamara szakképzési tanácsadója, aki szerint ez a levél a szakmunkás karrier csúcsa, aminek alapfeltétele a szakmunkás-bizonyítvány megléte és az ötéves szakmai gyakorlat.

Magasabb szintű szakmai elismertség

– A mesterképzés célja, hogy a jelölt a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő „mester” címet megszerezze, ezzel együtt a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhasson – mondta el érdeklődésünkre Nagyné Varga Katalin, az iparkamara főtitkára.

Hozzátette: a mesterképzés feladata, hogy a jelöltet a cím viselésével együtt járó szakmai követelményekre felkészítse, a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges alapvető pénzügyi-gazdasági információkkal, a tanulók gyakorlati képzéséhez, alkalmazottak foglalkoztatásához nélkülözhetetlen pedagógiai ismeretekkel felvértezze.

A főtitkártól megtudtuk: a „Dolgozva tanulj!” projekt keretében a mesterképzés 2014. októberében indult a megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében. A támogatott 180 szakember – 19 szakma mesterjelöltje – 2014 év végén és 2015 év elején sikeres részmestervizsgát tett pedagógiai és vállalkozási ismeretekből.

Jelenleg a 19 szakma gyakorlati képzési része zajlik, melynek zárásaként a sikeres vizsgát követően vehetik át a kitüntető mestercím használatára jogosító mesterlevelet a jelöltek.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában