Helyi közélet

2015.06.22. 07:38

Nemsokára pilótának is tanulhatunk a Nyíregyházi Főiskolán

Nyíregyháza - Időben felkészülhet a szakokat érintő változásokra a főiskola is.

Nyíregyháza - Időben felkészülhet a szakokat érintő változásokra a főiskola is.

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékét. Huszonegy jelenlegi alapképzést nem lehet indítani a következő tanévben, több szak átalakul és újakat is bevezetnek.

Nincs szükség változtatásra

– Bár a felsőoktatásban szerezhető képesítésekről szóló kormányrendelet már megjelent, fontos tudni, hogy 2015 szeptember elsejétől hatályos, így a folyamatban lévő felvételi eljárást nem érinti, emiatt senkinek sem kell jelentkezési sorrendet változtatnia – kezdte reagálását dr. Kovács Zoltán.

A Nyíregyházi Főiskola oktatási rektorhelyettese hozzátette: a rendelet egy jogalkotási folyamat része, melynek következő állomása a képzési és kimeneteli követelmények átdolgozása, így a most megjelent rendelet bizonyos vonatkozásai várhatóan csak a 2017-től érintik magát a képzést, így az intézményeknek elegendő ideje van felkészülni a változásokra. Ez azt is jelenti, hogy a most létrehozott új szakokra jelentkezni várhatóan csak a 2017-es felvételi eljárásban lehet.

Átalakulnak a területek

– A Nyíregyházi Főiskolán a legnagyobb hallgatói és oktatói létszámot érintő pedagógusképzésben lényeges változás nem lesz, de ezen a területen felsőoktatási szakképzés már nem szerepel az új szakjegyzékben. Átalakul a sporttudományi képzési terület, ez két szakban érinti a főiskolát, amelynek elnevezése és tartalma változni fog. Műszaki területen önálló szakká válik a hivatásos repülőgép-vezető. Az agrárképzés nagyobb horderejű változásai a Nyíregyházi Főiskolát várhatóan csak kisebb mértékben érinthetik, ugyanez igaz a kínálatunkban szereplő többi képzési területre is, hisz több most megszűnő szakot a Nyíregyházi Főiskola már korábban kivezetett a képzési programjából – tudatta dr. Kovács Zoltán.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában