Helyi közélet

2015.06.03. 17:34

Befogadócsaládok jelentkezését várják

Nyíregyháza - A cél, hogy a fiatalok megismerjék a különböző nemzeteket, kultúrákat, és fejlesszék a nyelvtudásukat.

Nyíregyháza - A cél, hogy a fiatalok megismerjék a különböző nemzeteket, kultúrákat, és fejlesszék a nyelvtudásukat. Az AFS 1947-ben elsőként kezdett diákcserékkel foglalkozni, ma a világ legrégibb és legnagyobb diákcsere-szervezete: programjai keretében több mint nyolcvan ország 13 ezer tanulója utazik évente. Magyarország 25 évvel ezelőtt csatlakozott a szervezethez, azóta több mint 1600 külföldi diák töltött el egy tanévet hazánkban.

– A programban részt vevő diákok fogadócsaládoknál laknak, és ugyanúgy középiskolába járnak, mint otthon. A következő tanévre eddig négy nyíregyházi családunk van, de szükség lenne még legalább ennyire. Azoknak, akik szeptemberben diákot szeretnének fogadni, mostanában kellene jelentkezniük – mondta el érdeklődésünkre Toldi Zsuzsanna, az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram megyei körzetelnöke.

Nem korfüggő

– A fiatalok hamar beilleszkednek és könnyen alkalmazkodnak a befogadócsaládok életviteléhez. Van olyan cserediákunk, aki egy 85 éves bácsinál lakik, nem az életkor számít tehát, a lényeg, hogy érdeklődjön az idegen kultúrák iránt, valamint adjon egy kis szeretetet, egy tányér meleg ételt és egy saját ágyat a gyermeknek. Az AFS támogatja a fogadócsaládokat: kifizeti a diák menzáját és bérletét.

– Nem várjuk el az ideiglenes családtól, hogy a nap 24 órájában a tanuló mellett legyen, mert a cél az, hogy beépüljön a társadalomba is. Nem gond számukra a tájékozódás, hiszen általában nagyobb városokból érkeznek, mint Nyíregyháza. Szeretnénk, ha különböző szakkörökre is járnának. Nyugodtan egyedül lehet hagyni, ha nincs kedvük csatlakozni valamilyen programhoz, de mi is segítünk, ott aludhat például egy másik befogadónál – jegyezte meg Toldi Zsuzsanna.

Ha szeretne befogadónak jelentkezni vagy még több információt kérni, hívja a 20/337-2992-es telefonszámot, vagy írjon a [email protected] e-mail címre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában