Helyi közélet

2015.06.08. 08:03

Díjazták a magyar ízeket

Brüsszel, Mátészalka - Nyolc magyar terméket tüntetett ki a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (iTQi) június első hetében, és a Kiváló Íz Díját a mátészalkai Nobilis Zrt. is kiérdemelte Brüsszelben.

Brüsszel, Mátészalka - Nyolc magyar terméket tüntetett ki a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (iTQi) június első hetében, és a Kiváló Íz Díját a mátészalkai Nobilis Zrt. is kiérdemelte Brüsszelben.

– Természetesen nagy öröm az újabb elismerés, amely tovább növeli a termékeink, és persze a cégünk iránti bizalmat az egész világon – kommentálta a hírt Novák Tibor, az 1992-ben alapított családi vállalkozás ügyvezetője.

Elsőként Japánban

Az eltelt több mint húsz év munkájából a család minden tagja kivette a részét, így a sikerben is osztoznak. A zászlóshajóvá vált étcsokoládéval borított almaszirom (almachips) is az élelmiszeripari mérnök Éva lánya diplomamunkája, amely hatalmas karriert futott be: többek között első magyar édesipari termékként került be Japán piacára, onnan pedig egész Ázsiába.

– Sok ember vándorol el Szabolcsból, Szamárból nyugatabbra, de úgy gondolom: sokkal jobb, ha a termékeink kelnek útra, s nem a munkaerő – fogalmaz meg egy nagy igazságot az ügyvezető. Maga is ennek szellemében építette, fejlesztette a vállalkozását, amelyet a termelés mellett egy szellemi műhelynek is tekint.

Mérnöki kihívás a javából

– Aki figyelmesen járja a megyét, láthatja, mennyi gyümölcs terem meg itt, de nem elég leszedni. Mi azon gondolkodunk szakadatlan, hogy mit kezdhetünk a terméssel, hogy valami mást kínáljunk a vevőknek, mint a versenytársak. A most díjazott termékről is úgy gondolhatnánk: nincs abban semmi különös, hiszen csak csokival leöntött almaszeletekről beszélünk.

A laikus elképzelni sem tudja, mennyi munka van ebben a termékfejlesztésben, míg megtaláltuk az ideális párosítást: az optimális sav-cukor arányt, a gyümölcsöt és a hozzá illő csokoládét, mely együtt a legnagyobb élvezeti értéket produkálja – érzékelteti Novák Tibor a mérnöki kihívást, melynek meg is lett az eredménye.

A brüsszeli megmérettetésen ugyanis 120 szakács és sommelier kóstolta, zsűrizte, vizsgálta kritikus szemmel a termékek külső megjelenését, ízeit, szerkezetét, az ízharmóniáját. Tették ezt vakon, vagyis senki nem tudta előzetesen, mely cég termékét bírálják éppen, kizárva ezzel az esetleges elfogultságot.

KM-NyZs

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 6-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában