Helyi közélet

2015.06.27. 13:41

Egy Csepp Figyelem

<em>Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete lett az elmúlt egy évtized alatt. Azzal a céllal hoztam létre, hogy minél több ember ismerje meg a diabéteszt és annak veszélyeit.</em> Erős Antónia jegyzete.

Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete lett az elmúlt egy évtized alatt. Azzal a céllal hoztam létre, hogy minél több ember ismerje meg a diabéteszt és annak veszélyeit. Erős Antónia jegyzete.Büszke vagyok az Alapítvány csapatára, és arra, hogy elértük: egyre több ember figyel oda a cukorbetegség megelőzésére. Noha komoly nehézségeink vannak apró civil szervezetként, nem állunk meg, tovább küzdünk a céljainkért: vegyék fel a cukorbeteg gyerekeket óvodába, kapjanak megfelelő ellátást az iskolákban is, az emberek legalább évente ellenőrizzék vércukorszintjüket, menjenek szűréseinkre, és táplálkozzanak korszerűbben. Valamennyi programunkkal azt hangsúlyozzuk: Egyszer élünk. A cukorbetegség figyelmet követel.

Mindehhez programjaink nyújtanak segítséget: a Belevalók, az Egyszer Élünk Körút, a Magyarország Cukormentes Tortája és az Egy Csepp Világnap, melyet a diabétesz világnapjának tiszteletére tartunk novemberben. Talán sokan nem tudják, hogy a cukorbetegséghez kapcsolódóan létezik még két dátum a november 14-i nemzetközi diabétesz világnapon kívül: az egyik a Gyermekdiabétesz Nap január 11-én, a másik pedig a cukorbetegek világnapja, június 27-én, vagyis éppen ma. Bár ezekről kevesebb szó esik a médiában, de mindenképp fontos, hogy ezeken a napokon, sőt a világnapokon kívül is felhívjuk a figyelmet a rendszeres vércukormérés fontosságára. Ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető, a szövődmények a korai felismeréssel részben elkerülhetők.

Az alapítvány szakemberei tavasztól késő őszig sárga sátrakkal járják az országot, ingyenes szűréseinken több ezer ember mérette már meg vércukorszintjét, vérnyomását és koleszterinszintjét. A cukorbetegek világnapja tiszteletére szombaton Pécsett, vasárnap pedig Tatán végeznek szűréseket kollégáink, de törekszünk arra, hogy a következő hónapokban az ország számos városába eljussunk.

Mivel a táplálkozásra is oda kell figyelni, ezért indítja el az alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt évről évre a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Gasztroszakértők és cukrászmesterek segítségével választják ki a versenyen azt a tortát, amely nem csak ízletes, hanem egészséges is. Ezen kívül az alapítvány azt is célul tűzte ki, hogy a cukrászok mellett a nagyközönségnek is megmutassa, hogy fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül sem ördöngösség mennyei édességeket készíteni. Fontos, hogy a győztes torta beilleszthető legyen a kiegyensúlyozott táplálkozásba, és ne csak a cukorbetegeknek legyen jó választás, hanem mindazoknak, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. A háziasszonyok és hobbicukrászok számára kiírt háziversenyre is minden évben különleges finomságokkal neveznek az indulók.

A versenyre még lehet jelentkezni augusztus közepéig. Részletek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjairól a www.egycseppfigyelem.hu honlapon találnak. Alapítványunk valamennyi programjával azt hangsúlyozza, amit a szlogenjében is: „Egyszer élünk. A cukorbetegség figyelmet követel.”

- Erős Antónia -

Szerzőnk az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában