Helyi közélet

2015.06.14. 15:37

Európa legnagyobb főterén jártak

Nyírbátor - Dél-Lengyelország természeti szépségeivel, építészeti látványosságaival és történelmi nevezetességeivel ismerkedett meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága négy napos kirándulás keretében.

Nyírbátor - Dél-Lengyelország természeti szépségeivel, építészeti látványosságaival és történelmi nevezetességeivel ismerkedett meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága négy napos kirándulás keretében. Az egykor a magyar királyság határfolyójaként számon tartott Dunajecen tett tutajozás során kezdeti szorongásaink a táj lenyűgöző szépségeinek láttán fokozatosan adták át helyüket az álmélkodásnak, főleg amikor a hét kilométer hosszú "kanyonon" haladtunk át. Zakopánéban siklóval osontunk fel az 1223 méter magas Gubalowkára, s onnan csodáltuk meg az alattunk elterülő város, valamint a fölénk tornyosuló Tátra páratlan látványát.

Auschwitzban és Birkenauban, ahol milliónál is több embert, köztük 430 ezer zsidó honfitársunkat semmisítettek meg, a falakból és a hátrahagyott személyes tárgyakból áradt a mély emberi tragédia, mellyel szembesülni sokkoló élmény volt.

Az egymilliós lélekszámú Krakkóban Európa legnagyobb főterén megállva mágnesként vonzotta tekintetünket az árkádos posztócsarnok, a volt városházi kilátó torony, különösképpen pedig a 80 méter magas Mária templom, melynek égbeszökő falai alatt részesei voltunk Európa második legnagyobb, 200 alakot ábrázoló gyönyörű gótikus szárnyas oltár kinyitásának. Felkerestük a lengyelek által kultikus helyként látogatott ferences kolostort és templomot, melynek falai között II. János Pál lengyel pápa kezdetben egyszerű szerzetes, majd püspök, érsek, végül - pápává választásáig - bíboros volt, s ahová élete végéig gyakran visszajárt.

Városnéző kocsikból néztük végig a kitelepített zsidók által Nagy Kázmér király segítségével létrehozott, a "Schindler listája"-ból jól ismert Kazimierz zsidónegyedet, melynek lakói egyedül álló tudományos és kulturális örökséget hagytak a világnak.

Büszkén léptünk be a Wawel-hegyen lévő katedrálisba, ahol egykor a lengyel királyokat, köztük Nagy Lajost és Báthory Istvánt megkoszorúzták, s ahol a királyok és püspökök nyughelye is van. Kegyelettel adóztunk a főoltár alatt nyugvó Nagy Lajos lányának, Szent Hedvignek az emléke előtt, aki a Jagello dinasztia megalapítója, a tudományok támogatója és az elesettek gyámolítója volt. Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem szarkofágjának koszorúzása közben elérzékenyülve énekeltük a magyar és székely himnuszt. Megcsodáltuk a királyi dísztermek pompás díszítettségét, különösképpen a követfogadó termet, melynek kazettás mennyezetét 194 faragott fej díszíti.

Élményektől eltelve, zsongó fejjel, de könnyű szívvel tértünk haza Nyírbátorba.

Vincze István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában