Helyi közélet

2015.06.10. 10:42

Fafaragás és grafika, alkotások Kisvárdáról

Kisvárda - A táborban résztvevők célként jelölték meg, hogy megalkotják fából olyan neves magyar személyiségek szobrait, akik magyar népünk híres nemzetalkotói voltak egykoron.

Kisvárda - A táborban résztvevők célként jelölték meg, hogy megalkotják fából olyan neves magyar személyiségek szobrait, akik magyar népünk híres nemzetalkotói voltak egykoron.

Szabados István kisvárdai grafikus–fafaragó művésztanár, jelenleg több alkotáson is dolgozik egyszerre. Melyek síremlékek, kopjafák, –a kopjafán megjelenik az elhunyt életútja, a tulipán s annak a kort jelképező hajtásai– emlékoszlopok, domborművek, és szobrok. Négy évtizede tagja, a Vásárosnaményi Nemzetközi Fafaragó Tábornak. Alapító tagja az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhelynek. Tagja a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Képző és Iparművészeti Szövetségnek, valamint a nemzetközi Adrianus Alkotóközösségnek. Eddig tucatnyi egyéni kiállítása volt Nagyváradtól Tokajig, Budapesttől Záhonyig. Számtalan gyűjteményes kiállításon szerepelt alkotásaival. Az idei nyáron, tervei szerint pedig több alkotótábor munkájában vesz részt, ahol egyéni és csoportos alkotásokkal mutatkozik be a különböző tárlatokon.

Attila turul legendája

Legközelebb a romániai Szalárd nemzetközi faragótáborában vesz részt. Szalárd a Berettyó bal partján fekvő település, Nagyváradtól nem messze, Bihar megyében. A község népessége 4340 fő, a magyar lakosság lélekszáma 1585 fő. A táborban résztvevők célként jelölték meg, hogy megalkotják fából olyan neves magyar személyiségek szobrait, akik magyar népünk híres nemzetalkotói voltak egykoron. Szabados István, egy dombormű megalkotásával vesz részt, melyen – a fotón középen látható– Attila Hun vezér, készülő domborműve. A hunok fényes csillaga, istennek ostora, a világverő Attila. Ősi magyar jelkép a turulmadár, vagyis a kerecsensólyom, mely a nemzet létét jelképezi. A turul a honfoglalás kori rakamazi tarsolylemezen, hajkorongokon, gyűrűkön is megtalálható. Eredetmondánk legfőbb alakja, mely honfoglaló őseink hitvilágában jelenik meg először, és végigkíséri a magyar történelmet. Attila pajzsát is a koronás turul díszítette. Kézai Simon szerint már Attilától a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye. De a grafikáinak készítését is tovább folytatja, a környező települések a templomi sorozatát, a még hiányzó templomok külső és belső megjelenítésén dolgozik.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában