Helyi közélet

2015.06.26. 14:40

Félmilliárdos onkológiai eszközfejlesztés a nyíregyházi kórházban

Nyíregyháza, 2015. június 26., péntek (MTI) - Félmilliárd forint értékű onkológiai eszközfejlesztés valósul meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház központi telephelyén, a nyíregyházi Jósa András kórházban.

Nyíregyháza, 2015. június 26., péntek (MTI) - Félmilliárd forint értékű onkológiai eszközfejlesztés valósul meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház központi telephelyén, a nyíregyházi Jósa András kórházban.

Ónodi Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója pénteken a nyírségi gyógyintézetben, az orvosi műszerbeszerzés projektnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, a fejlesztés része a kórházban megvalósuló hat, európai uniós támogatású beruházásnak, amelyek együttes költsége eléri a 22 milliárd forintot. Hangsúlyozta: a gyógyintézet az utóbbi két évben indult fejlesztésekkel "ötven évet lép előre a betegellátás feltételrendszerének javításában", és ott olyan korszerű körülmények lesznek a jövő évtől, amelyeket Európa bármely országában megirigyelhetnek.

Adorján Gusztáv, a kórház főigazgató főorvosa elmondta, hogy az onkológiai eszközbeszerzés során új MR-berendezést vásárolnak, amely lehetővé teszi "a 14 napos szabály megtartását", miszerint a daganatgyanús betegekről két héten belül pontos diagnózist állítanak fel. Fejlesztik továbbá a kapcsolódó informatikai rendszert, megteremtődik a betegágy melletti diagnosztikai leletértékelés, továbbá a szükséges, gyors orvosi konzultációk feltétele.

A kórházvezető beszélt arról is, hogy az év végére befejeződik mind a hat beruházási projekt, így például a tömbkórház építése, a sürgősségi betegellátó központ kialakítása, a rehabilitációs részleg fejlesztése és az új diagnosztikai központ létrehozása.

A tömbkórházprojekt 27 ezer négyzetméteres épületegyüttese már csaknem kész, a gyermekgyógyászati központ, az onkológia, a hematológia, valamint a belgyógyászat szív- és érrendszeri betegellátó részlege már be is költözhetett. A diagnosztikai központba az MR mellé röntgeneket és új CT-berendezést is vásárolnak, a kapcsolódó teljes körű eszközparkkal együtt.

Adorján Gusztáv kiemelte: a 21. század követelményei szerinti gyógyítás feltételeit teremtik meg a nyíregyházi kórházban, ahol a teljes megyére kiterjedően a legkorszerűbb betegellátást biztosítják a jövőben.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a sajtótájékoztatón közölte: a város önkormányzata pályázati támogatásból új bölcsőde és óvoda építését tervezi a kórház területén, hogy segítse az ott dolgozókat. A helyhatóság már benyújtotta a pályázatát és 70 millió forint saját forrást biztosít a gyermekintézmények kialakításához.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában