Helyi közélet

2015.06.27. 12:30

Gombóc a lovagi torkokban

Nyíregyháza - Megyénk hungarikum italai értékes díjakkal tértek meg a Parlamentből.

Nyíregyháza - Megyénk hungarikum italai értékes díjakkal tértek meg a Parlamentből.A Földművlésügyi Minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács szervezésében június 22-én a Parlament Felsőházi Termében tartották a 2. Pálinka Országkóstoló és a Nemzeti Pálinkakiválóságok díjátadó ünnepségét. Az idei pálinka országkóstoló a korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével már magában foglalta az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, azok minősítését, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását.

A tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program, idei folytatásában a magyar pálinka minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése célkitűzése - mondta a földművelésügyi miniszter a 2. Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén. Fazekas Sándor jelezte: Magyarországon minden feltétel adott a kiváló minőséghez. Ehhez megvan az alapanyag - a sokféle zamatos kárpát-medencei gyümölcs -, valamint a főzőmesterek szaktudása is. A miniszter azt az örömteli tényt is hangsúlyozta, hogy a kiváló minőségű magyar párlatot már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik. Az országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet.

A zsűri a Magyarország idei legjobb pálinkájának címét a soproni 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkájának ítélte oda. A legeredményesebb főzdének járó elismerést idén az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek.

Három, földrajzi eredvédettséget élvező pálinkája (szatmári szilva, szabolcsi alma, újfehértói meggy) révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét zászlóshajóként tartja nyilván a szakma. Megyénknek ezt a rangját elismerve hívta meg a Pálinka Nemzeti Tanács a parlamenti díjátadó ünnepségre két szakmai civil szervezetünket. A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend és a Szabolcsi Pálinka Lovagrend a Magyar Pálinka Lovagrenddel együtt képviselték hagyományőrző egyesületüket.

Az ünnepségen megjelent lovagok egybehangzó véleménye szerint felemelő érzés volt elénekelni a magyar himnuszt az Ország Házában, egyben nem kis büszkeség is végignézni, hogy az országkóstolóra összesen beadott 331 mintából milyen szép számmal ítélt oda a zsűri magas minősítéseket a szabolcs-szatmár-beregi pálinkáknak.

Csillagosok és érmesek

A Nemzeti Pálinkakiválóságok Programban

- Négycsillagot érdemelt: a Naményi Pálinkafőzde Birs pálinkája, a Tarpa Manufaktúra Szatmári szilva és Birsalma pálinkája.

- Három csillagot kapott: a Panyolai Szilvórium Aranyalma-ágyas alma, és a Rubinmeggy-ágyas pálinkái, továbbá a Tarpa Manufaktura Szabolcsi alma pálinkája

A 2015. évi Pálinka Országkóstolón a fentieken kívül még díjazottak

- Arany érmes: a Panyolai Szilvórium Elixir-Fekete cseresznyéje, a nyíregyházi Lakatos Tibor magánfőzött Meggy párlata.

- Ezüst érmes: a Naményi Pálinkafőzde Vilmoskörte-, Panyolai Szilvórium Elixír-birsalma-, a Tarpa Manufaktura Kajszibarack pálinkája, és Lakatos Tibor Irsai Olivér szőlő párlata

- Bronz érmes: Panyolai Szilvórium Elixir-érlelt szatmári szilva pálinka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában