Helyi közélet

2015.06.19. 14:54

Katonák vigyázták léptüket

Nyíregyháza - Forr a világ… - de ettől még eredményesen dolgoztak a tiszteletbeli konzulok Bécsben.

Nyíregyháza - Forr a világ… - de ettől még eredményesen dolgoztak a tiszteletbeli konzulok Bécsben.

A világ minden tájáról meghívta tiszteletbeli konzuljait Ausztria, ahol dr. Barabás László képviselte nem csak Nyíregyházát és megyénket, hanem a konzuli körzethez tartozó kelet-magyarországi térséget.

- Ritkán adódik ilyen alkalom, legutóbb tíz éve rendezett ilyen konferenciát az Osztrák Köztársaság. Most 168 résztvevő találkozott, valóban a világ legtávolabbi pontjairól – foglalja össze a május végi eseményen látottakat és tapasztaltakat a Kelet-Magyarországnak dr. Barabás László, aki „civilben” a Nyíregyházi Főiskola immár nyugalmazott tanára.

A konferencia számos érdekességgel szolgált – merít élményeiből a konzul –, a fővédnöke az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz volt, aki többek között azzal is hírnevet szerzett magának, hogy 27 évesen elnyerve a posztot a világ legfiatalabb külügyére lett, ma már 28 éves „öregnek” számít. Mellette szót kaptak a külügyminisztérium és a kereskedelmi kamara vezetői, mert a téma Ausztria gazdasági és külpolitikai aktivitása volt.

A konzuli találkozó kapcsolódó programjai egy kis ízelítőt adtak Ausztriából, hiszen sokan nem, vagy nagyon ritkán jutnak el ide, és szükséges a feltöltődés az itteni értékrendből, mentalitásból, kultúrából. Vacsorát adtak a Természettudományi Múzeumban, hajóztunk a Dunán, de bármerre is jártunk, feltűnően erős biztonsági intézkedések és kíséret mellett. Ez annyiban jó volt, hogy mindenütt gyorsan közlekedhettünk, de el is gondolkodhattunk: forr a világ…

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 19-i számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában