Helyi közélet

2015.06.29. 19:53

Kész az út Zajtánál, ám a határzár maradt

Zajta - Felavatták a Zajta–Lázári közötti közutat, s egy napig szabad volt az átjárás is. Éjfélkor azonban megszűnt az idilli állapot, a határrendészek lezárták a határt.

Zajta - Felavatták a Zajta–Lázári közötti közutat, s egy napig szabad volt az átjárás is. Éjfélkor azonban megszűnt az idilli állapot, a határrendészek lezárták a határt. – Bárcsak így maradhatna minden örökre! – sóhajtott fel Zajtán szombaton egy idős néni az útavató ünnepségen. Kérése érthető volt mindazok számára, akik hallották, hiszen elkészült az a műút, ami összeköti Zajtát a magyar–román határ túloldalán található Nagypeleskével, illetve Lázárival, az ideiglenes határnyitásnak köszönhetően pedig szabadon lehetett közlekedni a két ország között. Éltek is sokan ezzel a lehetőséggel, nemcsak autóval, hanem kerékpárral és gyalog is átlépték a határt fiatalok és idősek egyaránt. Sajnos, mindenki jól tudta: éjfélkor megszűnik ez az idilli állapot, a határrendészek lezárják a határt.

Együtt pályáztak

Zajta és Lázári önkormányzata már 2009-ben úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be az Európai Unióhoz a Magyar–Román Határon Átnyúló Együttműködés Program keretében a határsorompók lebontása érdekében. Az elképzelésekből végül ebben az évben lett valóság, s a két település szombaton felavatta az utat.

A sváb csűrtől mazsorettek vezetésével, a Demecseri Városi Fúvószenekar muzsikája kíséretében vonultak az ünnepség résztvevői a határra, ahol dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő mondta el gondolatait. Beszédét egy Beethoven-idézettel kezdte:

– „Az ember hivatása, hogy megismerje az igazságot, szeresse a szépet, kívánja a jót, és cselekedje a legjobbat.” Itt a határ mentén az igazságot keresők azt várták el tőlünk politikusoktól, hogy nyíljanak meg azok a határok, amelyek elválasztottak egymástól családokat, rokonokat, barátokat. A Garbolc és Szárazberek közötti utat 2013-ban adtuk át, most pedig immár Zajtához is jóval közelebb kerültek a szomszédos települések ennek a közútnak köszönhetően.

Sajnos, a nagypolitika áthúzta idő közben a terveket, hiszen a schengeni övezetnek még nem része Románia, így az utat egyelőre szabadon nem lehet használni.

– Az ideiglenes határnyitást kihasználva én is elmentem az új úton egészen Szatmárnémetiig. Nagyon bízom benne, hogy az utat egyszer majd szabadon is lehet használni, hiszen így a város mindössze 13-15 kilométerre van tőlünk, míg kerülővel ötven kilométert kell autóznunk – mondta el érdeklődésünkre Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere.

Lengyel István, Lázári polgármestere a „számonkérésben” reménykedik: – A beruházás nagy része uniós forrásból valósult meg. Az Európai Unió azért adta azt a támogatást, hogy legyen forgalma ennek az útszakasznak. Bízom benne, hogy eljön majd a számonkérés pillanata, s akkor már mindenkinek fontos lesz, hogy valamilyen módon megoldódjon itt az átjárás.

A legközelebbi város

Az ünnepi felvonulást a háza kapujából nézte Kecskés Károlyné.

– Mi idősek vagyunk már a férjemmel, mi nemigen fogjuk használni ezt az utat, a fiataloknak azonban nagyon jó lesz. Gyermekkoromban, amikor a II. világháború idején ismét egységes volt az ország, szabad volt az átjárás, sokat mentem erre én is Nagypeleskére, a szomszédos községbe, illetve tovább Szatmárnémetibe. Egyrészt rokonok is laktak a szomszédos falvakban, másrészt Zajtához Szatmárnémeti volt a legközelebbi város, mindent ott intéztünk.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában