Helyi közélet

2015.06.08. 09:11

Közalkalmazott helyett jó a közfoglalkoztatott?

Nyíregyháza - Bizonyos ágazatokban és a közszférában is egyre több a közmunkás.

Nyíregyháza - Bizonyos ágazatokban és a közszférában is egyre több a közmunkás.

– Mi is a sajtóból értesültünk arról, hogy a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) kb. 4500 munkavállalót alkalmaz közfoglalkoztatási jogviszonyban – mondta el lapunknak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. – Akkor írtam egy levelet Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének és magyarázatot kértem arra, miért van szükség közfoglalkoztatásra az oktatási-nevelési intézményekben, s igaz-e, hogy egyes közalkalmazottakat elbocsátanak, majd visszafoglalkoztatják őket sokkal kevesebb bérért. Máig nem érkezett válasz.

Sötétben tapogatózva

– A Parlament előtt lévő, s több pontban is módosításra váró köznevelési törvény szerint pedagógusokat csak közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban lehet foglalkoztatni. Az elsőre a Kjt. vonatkozik, a másikra pedig a munka törvénykönyve. Arra viszont már nem kapunk egyértelmű törvényi eligazítást, hogy az oktató-nevelő munka segítőire mi volna az irányadó. Bár sötétben tapogatózunk, de május közepén benyújtottunk egy kodifikált törvénymódosító javaslatot az ide vágó törvényhely pontosítására vonatkozóan.

Elgondolkodtató, hogy a Klik költségvetése mélyen alultervezett, s aligha fedezi a működtetési költségeket. Ha valóban ennyi közfoglalkoztatott van a rendszerben, akkor félő, hogy olyan be nem töltött álláshelyekre vettek fel segítőket, amelynek a bérköltségét az állam 100%-ban finanszírozza – nyilatkozta az érdek-képviseleti vezető.

Az álláskeresőkből válogattak

A megyei helyzet tisztázása érdekében Kőhegyi Edit Zsuzsannát, a Nyíregyházi Tankerület igazgatóját is megkérdeztük az ügyben.

– A közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló kormányrendelet alapján tankerületünk 52 közfoglalkoztatott alkalmazására kapott engedélyt, s az álláshelyeket a járási munkaügyi központok által nyilvántartott álláskeresők töltötték be. Ezeket a munkavállalókat a végzettségüknek megfelelően helyeztük el, általános irodai adminisztrátor, takarító, portás, karbantartó munkakörben dolgoznak – válaszolta a tanügy-igazgatási vezető.

Ám arról, hogy mi indokolta éppen ennek a foglalkoztatási formának az alkalmazását, s miért nem a közalkalmazottak számaránya bővült, már ő is csak általánosságban nyilatkozott. Annyi azért szintén kiderült, hogy ezek a dolgozók az idei tanév végéig, vagyis augusztus 31-éig tervezhetnek.

Szétnézve a kultúra háza táján is, Polyák Alberttől, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott igazgatójától azt az információt kaptuk, hogy a Kulturális Közfoglalkoztatási Program harmadik ütemének köszönhetően immár ötezernél is több közfoglalkoztatottal büszkélkedhet a hazai kulturális élet anyaintézménye, s ebből a megyénk 142 településén jelenleg 397-en dolgoznak 226 partnerszervezetnél.

Az új munkaköri elnevezéseket tanulmányozva feltűnt, hogy a közmunkásból – nem túl eredeti módon – „közösségi munkás” lett, de van olyan is, akit „koordinátornak”, vagy éppen „asszisztensnek” neveznek.

A felsorolt tevékenységi köröket látva pedig – programszervezés, adminisztráció, honlapszerkesztés stb. – joggal merülhet fel bárkiben, hogy ezeket a feladatokat akár közalkalmazottként, s nem százezer alatti fizetésért is végezhetnék.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 8-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában