Helyi közélet

2015.06.17. 09:35

Leon, a profi sem dolgozna feketén

Vásárosnamény - Szó mi szó, első nekifutásra meglehetősen száraz téma a munkavédelem vagy a munkaügy, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium erre specializálódott csapatának sikerült fogyaszthatóvá tenni a fenti két témakört.

Vásárosnamény - Szó mi szó, első nekifutásra meglehetősen száraz téma a munkavédelem vagy a munkaügy, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium erre specializálódott csapatának sikerült fogyaszthatóvá tenni a fenti két témakört.

Hogyan sikerült nekik ez a bravúr? Többek közt készítettek négy rövid reklámfilmet, melyben humoros és ötletes fordulatokkal igyekeztek közelebb hozni az embereket a munkaügy és a munkavédelem világához.

A „Leon, a profi” című film, valamint a Roger Moore nevével fémjelzett „Az Angyal” című sorozat ihlette reklámfilmeket kedden Vásárosnaményban is bemutatták a szakemberek, színesítve ezzel a minisztérium roadsow-jának előadásait. Ezek olyan fontos kérdéseket feszegettek, mint a feketemunka, a munkaszerződések, vagy a munkahelyi stressz.

Gyakori ellenőrzések

Dr. Szabó Erika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal munkaügyi hatóságának kormánytisztviselője elmondta: Magyarországon a munkaügyi hatóság évente közel húszezer munkaügyi ellenőrzést tart.

– Az állam többek között ezen ellenőrzések megszervezésével garantálja, hogy a munkavállalók jogai megfelelően érvényesüljenek a munkahelyeken, hiszen az ellenőrzések során sok ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót és több tízezer egyéb munkajogi szabálytalanságot tárnak fel a hatóság szakemberei – mondta dr. Szabó Erika, és hozzátette: a legtöbb munkaügyi anomália a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban fedezhető fel, míg az építőiparban egyre inkább „tisztulni látszik a kép”.

– A munkavállaló érdeke is, hogy be legyen jelentve, mert ha nem fizetnek utána tb-járulékot, nem lesz társadalombiztosítása, azaz nyugdíjjogosultsága sem – mondta a szakember.

Tóth Róbert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal munkavédelmi hatóságának kormánytisztviselője kiemelte, hogy a munkahelyi egészségmegőrzés egyik lényeges eleme a munkahelyi kockázatok feltárása, elemzése, értékelése.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 17-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában