Helyi közélet

2015.06.03. 07:53

Londoni bankban szónokolt

London, Nyíregyháza - Az angol fővárosban képviselte Magyarországot Birta Alíz, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 11. évfolyamos tanulója.

London, Nyíregyháza - Az angol fővárosban képviselte Magyarországot Birta Alíz, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 11. évfolyamos tanulója.

– A londoni utazásom története talán 3 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az angoltanárom javaslatára elmentünk az első public speaking, azaz szónok versenyemre. Mivel elég jól sikerült, nem volt kérdés, hogy induljak-e a következőn. Eljutottam egészen az Angol Nagykövetségig, ahol a vetélkedőn 2. helyezett lettem, tehát épp egy kicsivel csúsztam le akkor a londoni útról, amit nagyon bántam akkor. Ma viszont már cseppet sem, hiszen az idén újra próbálkoztam, és teljesült az álmom. Sokkal érettebben, felkészültebben vettem részt a versenyen, ahová elkísért angoltanárnőm, Medvéné Kendi Timea. Végig mellettem volt, segített és támogatott mindenben, amire szükségem volt a nagy stresszben – említette Alíz, aki rengeteg ragyogó élménnyel gazdagodott a „ködös Albionban”.

– Amikor Londonban még csak épp hogy leszállt a gép, máris siettünk a megnyitó ünnepségre, amely a Dartmouth House-ban volt. Ez London egyik legelőkelőbb negyede, ahol szinte minden nap megfordultunk. A versenyt megelőző foglalkozásoknak, az elő- és a középdöntőknek is ez a hely adott otthont. Az első napon nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ez jóval több, mint egy vetélkedő.

– Az ismerkedési nap után a második és a harmadik nap különböző foglalkozások következtek, illetve részt vettünk egy színházi előadáson,amely óriási élményt jelentett nekem: London belvárosában tekintettük meg a Matilda című musicalt. A negyedik nap délelőttjén volt az első megmérettetés. Mindenki ugyanazt kapta beszéde témájának: A kultúra nem luxus, hanem szükséglet. A beszédek előadása után kérdéseket kaptunk, s arra kellett válaszolnunk. Fárasztó nap volt, ezért a délutánunkat lazábbra szerveztük: városnézés és bowling szerepelt a programban. Az ötödik nap az elődöntő és a döntő napja volt. Reggel tudtam meg, hogy bejutottam a legjobb 18 versenyző közé, ami újabb kihívással ért fel, hiszen ott már nem egy előre kidolgozott beszédet adtunk elő, hanem 3 megadott téma közül választhattunk, és 15 perc alatt kellett felkészülnünk a versenyre. Én azt a témát választottam, hogy a szabadság nem több, mint egy illúzió. Boldog vagyok, mivel véleményem szerint nagyon jó beszédet mutattam be, amit mások is visszaigazoltak. Sajnos, a hatos döntőbe nem jutottam be, de emiatt egy percig sem búslakodtam.

A finálénak a HBSC bank székháza adott otthont.

– Nagyon élveztem, hiszen kiváló beszédeket hallhattunk, és találkozhattam a magyar nagykövetséget képviselő diplomatával, Balogh Györggyel is. A programot közös vacsora zárta. A profi szervezés mellett jól esett az a sok törődés, amit otthonról is kaptam, és amit kint is kaptunk a mentorainktól, a szervezőktől. Mivel csoportokra osztottak bennünket, voltak olyan saját mentoraink, akik mindig figyeltek ránk, próbáltak segíteni ott, ahol csak tudtak. Ugyanakkor nagyon szigorúan is vigyáztak ránk. Sok élménnyel gazdagodtam az út során, de a leglenyűgözőbb mégis csak az volt, hogy mennyi embert megismertem, mennyi új kultúrával találkoztam. Hálás vagyok mindazért, amit tanulhattam.

– Mindkettőnknek mesés érzés volt részt venni egy ilyen nagyszabású versenyen. Ausztráliától kezdve Kínán át az Egyesület Államokig a világ több pontjáról érkeztek versenyzők. Nagy dolog, hogy Alíz ott lehetett, mi több, bejutott a legjobb 18 közé – jegyezte meg Medvéné Kendi Tímea, aki roppant büszke tehetséges tanítványára.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 3-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában