Helyi közélet

2015.06.12. 15:03

Már nem ,,csak” szolgálnak és védenek

Nyíregyháza - Arculatváltást jelenthet a svájci "beszélgető police” honosítása Magyarországon. Négy kísérleti város között Nyíregyháza hét CPO-val tesztelte majd egy éven át a szokatlan közvetlenséget. Interjú Dr. Illés László r.alezredes kapitányságvezetővel a svájci CPO magyar kísérletéről. 

Nyíregyháza - Arculatváltást jelenthet a svájci "beszélgető police” honosítása Magyarországon. Négy kísérleti város között Nyíregyháza hét CPO-val tesztelte majd egy éven át a szokatlan közvetlenséget. Interjú Dr. Illés László r.alezredes kapitányságvezetővel a svájci CPO magyar kísérletéről. 

Az első tapasztalatok szerint sokféle áldatlan állapotot meg lehet oldani a közösségi rendészet bevezetésével, ami egy-egy lakóközösséget évek óta zavar. A teszt időszak július 1-jével véget ér. Miskolc, Zalaegerszeg, Szeged és a szabolcsi megyeszékhely első körös BM értékeléseinek függvényében Dr. Illés László rendőr alezredest, kapitányságvezetőt a nyíregyháziak eredményeiről kérdeztük.

– Furcsa mozaikszó íródott a rendőr szinonimái közé, ami az angol community police officer kifejezésből képzett betűszó. Hogyan lehet ezt magyarosítani?

– Érdekes megfogalmazása van a projektnek, úgymint ,,Többszintű közösségi rendőrségi hálózat az együttműködés alapú bűnmegelőzésért.” Az ebben dolgozó rendőr a CPO. Azt a modern filozófiát jelenti, mely a lakosság biztonságérzetére figyel, s Európában egyre inkább hódít színteret a mindennapokban – a közösségi élet szervezésétől a várostervezésig –, s hoz egészen szokatlan megoldásokat a bűnmegelőzésben. A Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében mi magyarok 2012-ben, egy tanulmányút keretében tanulmányoztuk kinti kollégáink módszereit. Az átvett példákat tavaly nyáron kezdtük alkalmazni a város hét körzetében. Szinte azonnal eredményeket értek el CPO-ink.

– Felkészültünk a svájciaknál bevett szokatlan megoldásokra? Hogyan kezeljük, hogy mostantól saját CPO-nk van?

– Egy miskolci kolléga szavaival élve a jó CPO kicsit pap, kicsit tanító, rendőr, bűnmegelőzési szakember is, és számtalan aspektusát ismernie kell a társadalomnak. Olybn egyenruhás rendőrök, akik járják a területüket, és ott a lakossággal kapcsolatot tartanak. A projekt támogatásnak köszönhetően a közösségi rendészet mobiltelefonnal, laptoppal felszerelten, mobil elérhetőséggel kezdte meg a munkáját és a kapitányság valamennyi tagjával megismertettük a CPO-k feladatait.

A CPO-k sok olyan esetben tudnak fellépni, amikor nem egyértelmű, hogy az ügy mely hatósághoz tartozik. Például az emberek szemében nagyon zavaró, ha egyes helyeken a zeg-zugos bokrokba valaki szinte beköltözik. A CPO-k nem zaklatják, büntetik az ott szemetelőket, inkább jelzik a terület tulajdonosának, aki a bozótost szépen felnyesegeti, rendbe teszi, így megszüntetik a rejtőzés lehetőségét. A kórház környékén a CPO és a NYÍRVV munkatársainak közreműködésével nálunk is magától szűnt meg a probléma. Másik példa, amikor egy óvodavezető jelezte, hogy a gépkocsival érkező szülők figyelmen kívül hagyják a behajtani tilos táblát, ezzel balesetveszélyes-helyzetet teremtenek. A CPO jelzésére az illetékes hatóság jobban látható helyre tette át a jelzéseket, azóta a szülők sokkal jobban betartják a szabályt, egyúttal egy megsüllyedt, balesetveszélyes csatornafedelet is jeleztek az illetékeseknek.

– Vagyis a CPO nem büntet, inkább kommunikál, és külső partnereket hoz össze az emberek nyugalma érdekében?

– A CPO nem bírságol, ám ha kap egy jelzést, akkor vagy maga intézkedik, vagy továbbítja azt a hatáskörrel rendelkező szerv felé. A cél, hogy bekerüljön a köztudatba, hogy a meglévő állományunkban van hét emberünk, akiket kiemeltünk a mindennapi munkából, s ezentúl a legfontosabb feladatuk a biztonságérzet növelése. Az effajta munka eredménye a látencia csökkenése, a bizalom kiépítése, amivel a köz érdekében is rendőrhöz fordulunk segítségért, aki összehozza azokat, akik a megoldáshoz vezetnek. Ez hosszú távon akár bűncselekmények csökkenéséhez is vezethet. Ezen a területen a rendőrség nem egyedül dolgozik, hiszen együttműködünk a polgárőrökkel, az önkormányzattal, akármelyik civil szervezettel, aki segítő lehet. Kiemelt terület a bűnmegelőzés, és a fiatalság megszólítása.

Nagyon sok olyan határmezsgye van a társadalomban, ami zavaró, de hatáskör hiányában érdemben egyik hatóság sem foglalkozik vele.. A rendőrség is csak akkor tehet valamit, amikor már szabálysértési, vagy bűncselekményi mértéket ölt a dolog. Nagyon jó példa volt erre egy társasházi lakás, melynek a tulajdonosa olyan barátokat fogadott be, akik zavarták magatartásukkal a többi lakót. Szemetes, büdös, koszos szállás alakult ki, fertőzésekre, csótányokra, mindenre panaszkodtak a lakók. Az önkormányzati képviselő jelezte a problémát a CPO-nak, aki a szakhatóságokkal felvette a kapcsolatot, mindenki hozzátette a magáét. Az összefogás eredményeként kitakarították a házat, kicserélték az ablaküvegeket, adtak tisztítószereket és elmagyarázták, hogy mit kér a lakóközösség ezentúl. Most már lakható a környezet, mindenki elégedett.

– Ez valóban szokatlan, hogy a jó közérzet legyen a bűnmegelőzés alappillére. Talán túlmutat azon is, hogy ,,Szolgálunk és védünk”?

– Az amerikai ,,To serve and protect” szellemében eddig inkább a reagálás jellemezte a rendőri szolgálatot. A svájci minta szerint a bűnmegelőzés és bűnüldözés akkor hatékonyabb, ha a megelőzésből indulnak ki, s ezért társadalmi szinten fognak össze. Komoly kutatások szólnak arról, hogy hiába állítunk minden sarokra, minden ember mellé rendőrt, attól még nem lesz arányosan kevesebb a bűncselekmények száma. A lakosság szubjektív biztonságérzetét egy kiégett köztéri lámpa gyakran inkább zavarja, mint hogy megkarcolják a gépkocsit, vagy hogy tudják, hogy a közelben volt egy kisebb szabálysértés.

– Kísérlet ide vagy oda, mindenképpen nyitottabb, közvetlenebb kapcsolatról beszélünk a rendőrséget illetően.

– Már a mi példáink is mutatják, hogy az embereknek igénye van arra, hogy a rendőrrel nyugodt körülmények között – tehát nem hatósági intézkedés közben –, hanem akár az utcán, a saját lakásban közvetlenül beszélgetni tudjanak, el tudják mondani a problémáikat.

A CPO professzionális koordinátor, aki azért rendőr fejjel gondolkodik. Tájékoztat a megelőzési lehetőségekről, de apró figyelmességként -mint a legutóbbi vagyonvédelmi napunkon- akár ajándékba is tud adni olcsóbb eszközöket, mint például a hanghatással működésbe lépő ajtóéket, vagy a nyakban hordható személyriasztót. Hosszú távon ezek az apró befektetések jobban megtérülni látszanak.

A legfontosabb azonban, hogy a szolgáló és védő rendőrség nyisson a társadalom irányába.

Herczku Tünde

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában