Helyi közélet

2015.06.25. 11:10

Minden családban van legalább egy alkoholista

Nyíregyháza - Bár megszondáztatni senkit sem fognak, fontos, hogy a segítséget kérők tiszta fejjel érkezzenek az előadásokra.

Nyíregyháza - Bár megszondáztatni senkit sem fognak, fontos, hogy a segítséget kérők tiszta fejjel érkezzenek az előadásokra.

Rendhagyó módon ezúttal nem kulturális eseményt vagy mozipremiert ajánlunk olvasóink figyelmébe, hanem két olyan élet- és családmentő, ingyenes nyíregyházi programot, amelyekre egyaránt várnak időseket és fiatalokat, férfiakat és nőket, szenvedélybetegeket, akik gyakran a pohár fenekére néznek, és azokat a családtagokat, barátokat, akik nem akarják tovább tétlenül nézni, ahogy darabokra hullik az alkoholbeteg élete, egészsége, családja…

Az első lépés: jöjjön el!

– Aligha van olyan ember ma a társadalomban, akinek szűkebb-tágabb környezetében ne küzdene valaki alkoholproblémákkal. E társadalmi népbetegség már férfiak és nők millióit, családok százezreit tette tönkre az elmúlt évtizedekben – meséli Drahos Ferenc, a betegek talpra állását segítő, absztinenciát hirdető Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetségének regionális vezetője. – A közeljövőben két előadássorozatot is szervezünk a megyeszékhelyen, amelyeken neves addiktológusok, pszichológusok és „gyógyult” alkoholbetegek osztják meg gondolataikat, tapasztalataikat az érdeklődő betegekkel és családtagjaikkal, akik az előadások után természetesen kérdezhetnek, illetve személyesen is tanácsot kérhetnek az előadóktól.

Kijózanító gondolatok

– Bár megszondáztatni senkit sem fogunk, a részvételnek egyetlen feltétele van, hogy a segítséget kérők „tiszta fejjel”, józanul lépjék át a terem küszöbét. Arról, hogy többé ne is emeljenek a szájukhoz szeszes italt, már mi gondoskodunk… – folytatta az Arató Emil-emlékplakettel kitüntetett egyesületi elnök.

Az előadásokon szó lesz többek között a mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásairól az egyénre, a családra, a társadalomra, a gyógyító intézmények és az önsegítő szervezetek, klubok ­szerepéről, valamint az önismeret és helyes önkép fontosságáról.

KM-PI


Regionális fórum és országos találkozó

Regionális fórum

  • Június 27., szombat, Városmajori Művelődési Ház (Városmajor u. 5)
  • 10 óra: megnyitó (Drahos Ferenc); előadások a mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásairól (dr. Szabó József); a klubok múltjáról, jelenéről, jövőjéről (dr. Horváth Endre); az önsegítő közösségek, civil szervezetek szerepéről (Drahos Ferenc);
  • 13 órától: Polyecskó Gábor aktivista beszámolója, társszervezetek bemutatkozása, tapasztalatcsere
  • XXV. AE Klubok Országos Családi Találkozója és tisztújító küldöttgyűlés
  • Július 12–17. között, Nyíregyházi Főiskola
  • Július 12., 14 óra: megnyitó, jubileumi megemlékezés, emlékérmek átadása
  • Július 13., 8.30–11 óra: szakmai előadások
  • Július 14., 8.30–11 óra: előadások: Az önismeret fontossága (dr. Erdélyi Ágnes); Civil közösségek (Herczeg Tamás)
  • Július 15., 8.30–11 óra: előadások: Addiktológiai ismeretek (dr. Nyúli László); Szocioterápiás szemlélet (dr. Horváth Endre); Alapvető emberi és betegjogok (Viszked Csaba)
  • Július 16., 8.30–11 óra: előadás: Kommunikációs ismeretek (dr. Felvinczi Katalin)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában