Helyi közélet

2015.06.18. 08:43

Néha úgy érzik magukat, mint egy régi tsz-elnök

Néha úgy érzik magukat, mint egy régi tsz-elnök. Bérkiegészítést kaphatnak az 1500 lakosnál kisebb települések polgármesterei a közfoglalkoztatás megszervezéséért az önkormányzati törvény tervezett módosítása értelmében.

Néha úgy érzik magukat, mint egy régi tsz-elnök. Bérkiegészítést kaphatnak az 1500 lakosnál kisebb települések polgármesterei a közfoglalkoztatás megszervezéséért az önkormányzati törvény tervezett módosítása értelmében.

Jövedelmet kaphatnak az 1500 lakosúnál kisebb települések polgármesterei a helyi közfoglalkoztatás megszervezéséért az önkormányzati törvény tervezett módosítása értelmében. Az Országgyűlés honlapjára június 9-én felkerült dokumentum szerint a jövőben az ilyen települések vezetőinek tevékenysége – néhány kivételtől eltekintve – akkor sem jelent összeférhetetlenséget, „ha ezen megbízatás keretében közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatokat lát el”.

A Vitányi István, Tilki Attila, Gelencsér Attila, Tiffán Zsolt, Hörcsik Richárd és Papcsák Ferenc fideszes képviselők által benyújtott módosítási javaslat indoklása szerint az 1500 vagy annál kisebb lélekszámú települések jelentős részén a közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatok ellátása rendszeres feladatot jelent a polgármestereknek, ezért – a közfoglalkoztatottak számához igazodva – indokolt a polgármesterek ez irányú tevékenységét anyagilag is elismerni.

Ehhez szükséges az összeférhetetlenségi szabályok módosítása, hogy a közfoglalkoztatással kapcsolatos megbízatás ne jelentsen összeférhetetlenséget.

Jól mutatna a bruttó nettóban

Gelénesen 582-en élnek. A település így beleesik abba a kalapba, ahol a kormány megnövelné a regnáló polgármesterek bérét, amennyiben azok részt vesznek a közfoglalkoztatás megszervezésében.

– Hallottam a hírről, bár a tervezet néhány pontja még nem egészen világos. Eddig is tevékenyen dolgoztam a közmunka koordinálásában, ezután is fogok. Eddig nem kaptam érte külön juttatást, ezután fogok – ízlelgette a törvénymódosítás várható fejleményeit Fülöp Károly.

Gelénes polgármestere hozzátette: ez főleg az 500 lakos alatti településeken lesz komoly segítség, hisz az ottani vezetők bérét tavaly drasztikusan megvágták, azóta pedig mél

tatlanul kevés pénzt kaptak a munkájukért.

– Több kollégám bére is 100 ezer forint környékére csökkent, ami körülbelül egy közmunkás havi bére. Pedig „kissé” különbözik egymástól a két munkakör… – mondta lapunknak Fülöp Károly, aki természetesen örülne annak, ha megszavazná a Parlament a módosítást.

– Nekem mindegy, milyen nevet adnak a gyereknek, milyen jogcímen adják a juttatást, csak adják, mert jelenleg annyit keresek, mint egy közmunkás vagy egy segédmunkás – mondta el érdeklődésünkre a 250 fős Tiszacsécse polgármestere, Szabó Károly.

A településvezető jelenleg 60 közmunkásnak dirigál, egyeztet, kitölteti velük a jelenléti ívet, ellenőrzi a munkájukat, intézi a közfoglalkoztatással összefüggő adminisztrációt, és még sorolhatnánk.

– A napi munkám hatvan százalékát ez teszi ki. Lassan olyan vagyok, mint egy falugondnok vagy egy tsz-elnök. Megmondom őszintén, azt szeretném, hogy a jövőben a nettó fizetésem összege annyi legyen, mint a mostani bruttóm – közölte kertelés nélkül Szabó Károly, aki az LMP beadványával ért egyet, mely szerint 50 százalékkal kellene növelni a kistelepülések polgármestereinek bérét.

Visszakapják, amit elvettek

Az 1100 lélekszámú Penészleken 90–100 közmunkást foglalkoztat az önkormányzat mint legnagyobb munkáltató. Klenik Sándorné polgármester minden hétköznap fél 8-kor a hivatalnál tart „eligazítást” a brigádvezetővel közösen, napközben rendszeresen megy „terepszemlékre”, majd a munkaügyi központtal egyeztet. A bevallottan alulfizetett, de energikus és lelkes településvezető szerint jó szervezés, csapatmunka és folyamatos kontroll nélkül közel sem lenne olyan hatékony a közfoglalkoztatás, mint amilyen most.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 18-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában