Helyi közélet

2015.06.24. 19:22

Nem érettségizhet, aki nem tett a közösségért

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az érettségi feltételeként előírt közösségi szolgálat – legyen szó ételosztásról, vakációzók felvigyázásáról, állat- vagy környezetvédelmi teendőkről, a Nemzeti Sírkerthez tartozó sírok ápolásáról – olyan nevelési cél és eszköz, amely a felnövekvő fiatalokat érzékennyé, fogékonnyá teszi a társadalmi problémákra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az érettségi feltételeként előírt közösségi szolgálat – legyen szó ételosztásról, vakációzók felvigyázásáról, állat- vagy környezetvédelmi teendőkről, a Nemzeti Sírkerthez tartozó sírok ápolásáról – olyan nevelési cél és eszköz, amely a felnövekvő fiatalokat érzékennyé, fogékonnyá teszi a társadalmi problémákra.Jól állnak a diákok az 50 órás kötelező közösségi szolgálat teljesítésével – derült ki egy közelmúltban megjelent felmérésből. Tavaly az év végéig a 11. évfolyamosok 73 százaléka már 21 órányi közösségi szolgálaton volt túl, vagyis a középiskolások háromnegyedének nincs miért aggódnia.

Mint ismeretes, jövőre már csak úgy jelentkezhetnek érettségire a végzősök, ha legalább 50 órányi közösségi szolgálatot teljesítettek. A legtöbb fiatal a katasztrófavédelem, az idősek vagy az óvodások szabadidős tevékenységének szervezésébe kapcsolódott be, de a szociális és a természetvédelmi terület is népszerű volt. Áldásként vagy átokként élik meg a fiatalok a szolgálatot? Milyen következményekkel jár, ha valaki félvállról veszi a kötelességét?

Tetszik vagy sem, a félszáz órás iskolai közösségi szolgálatot minden 2016. január 1-jét követően érettségiző diáknak el kell végeznie – ha érettségizni akar. A helyes döntés meghozatalában és a kezdeti félelmek eloszlatásában sokat segít a fiatal „köz-szolgáknak” a Nekem nem 8 című kézikönyv, amely színes, gyakorlatias szempontok mentén ismerteti meg a közösségi szolgálat céljait és értelmét, példákon keresztül mutatja be, mi mindent tehetnek a fiatalok a szolgálat részeként. Az internetről ingyen letölthető kötet megjegyzi: akkor válhat motiváló és izgalmas programmá a szolgálat, ha a diákok hozzájuk illő, őket érdeklő tevékenységeket választanak.

A tiszadobi Vadrózsa Tanoda 30 vakációzóra felügyelő három dolgozója már nagyon várja a segítők érkezését. – A középiskolások minden évben remekül megértik magukat a kisebb gyerekekkel, akik követendő példaként tekintenek rájuk – osztotta meg velünk tapasztalatait Gadnai Gáborné.

A tanoda vezetője hozzátette: „az élet persze nem csak játék és mese”, a közösségi szolgálatot teljesítők a szervezési feladatokból, az adminisztrációs és gondozási munkákból is kiveszik a részüket. – Ügyesek, szorgalmasak, segítőkészek. Sosem az órájukat figyelik, hogy mikor ketyeg le a napi „munkaidejük”, hanem azt, milyen tennivalók akadnak még.

A diákok a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik a kötelező szolgálatot, tavaly közel 1400 fiatal „vette fel a szolgálatot” a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon – árulta el Dóka Imre tű. zászlós, megyei szóvivő.

Ifjúsági tűzoltó tanfolyam

– Több mint 40 oktatási intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást. Fő célunk a gyerekek katasztrófavédelmi felkészítése. A hozzánk érkezőket bevonjuk a szervezet mindennapi tevékenységébe, közreműködnek a megelőzési, felkészülési feladatokban, például iskolai tűzriadók megszervezésében, felvilágosító tevékenységben. Bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába is. Összesen hat helyszínen közel 200 rendészeti középiskolás vesz részt 35 órás ifjúsági tűzoltó tanfolyami képzésben megyénkben – mondta el Dóka Imre.

KM-PI

Középiskolások figyelmébe

A törvény szerint a közösségi szolgálat „szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”. A közösségi szolgálat megszervezése és az 50 óra teljesítésének igazolása az iskola feladata, az időkeretből maximum 5-5 órát vehet igénybe a felkészítő és záró foglalkozás, tehát minimum 40 órát segítő tevékenységgel kell tölteni. A szolgálat során 1 óra = 60 perc, az oda- és visszautazás nem számít bele a teljesített időbe, a felmerülő utazási költségek finanszírozása nem feladata sem az iskoládnak, sem a fogadóintézménynek. Az 50 óra több év alatt és többféle tevékenységgel is teljesítő; ha a diák lakhelye nem azon a településen van, ahol az iskola, kérheti, hogy a saját településén dolgozhasson. Egyhuzamban 1–3 órás időkeretben végezhető közösségi szolgálat, de csak 6–20 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában