Helyi közélet

2015.06.24. 17:34

Segítséget nyújtanak a periférián lévőknek

Nyíregyháza - Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Periféria Egyesület. A „20 éves a Periféria” konferencia szerdán múlt idézéssel, köszöntésekkel kezdődött, délután és csütörtökön szakmai műhelymunkával folytatódott.

Nyíregyháza - Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Periféria Egyesület. A „20 éves a Periféria” konferencia szerdán múlt idézéssel, köszöntésekkel kezdődött, délután és csütörtökön szakmai műhelymunkával folytatódott.

– Húsz évvel ezelőtt jártam először Nyíregyházán, hogy megismerjem önöket, négy évvel később pedig már hallgatókkal érkeztem, hogy lássák az Egészségügyi Karon folyó szociálismunkás-képzést, s gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek. Mindazt, amit ott látunk, tanulunk, próbáljuk a mi gyakorlatunkba is átültetni. Boldog születésnapot kívánok a Periféria Egyesületnek – mondta videoüzenetében dr. Thomas R. Lawson, a University of Louisville professzora, aki kétévente 10–12 amerikai mesterszakos hallgatóval tér vissza a szabolcsi megyeszékhelyre.

Hol volt, hol nem volt… Így kezdődnek a mesék, s valahogy így született meg két évtizeddel ezelőtt a Periféria Egyesület is. Volt öt frissen végzett szociális munkás, akik az elsők között fejezték be 1994-ben főiskolai tanulmányaikat, s néhány hónappal a diploma átvétele után úgy érezték, tenniük kell valamit, valami fontosat, hiánypótlót és egyedülállót, valamit, ami a szakmai munkájukat teljessé, teljesebbé teszi.

Hallgatók, önkéntesek

Pattyán László, Szoboszlai Katalin, Vágó Beáta, Ferenczi Gábor és Somogyiné Katona Anikó közösen úgy döntöttek, az utcán élő hajléktalanoknak többre van szükségük némi információnál és pár darab ruhánál.

Még néhány volt csoporttárs bevonásával, zsíros kenyérrel és teával felszerelkezve elindultak, hogy megtalálják az otthon nélkül maradtakat, a segítségre szorulókat. Tudták, szükség van az utcai szociális munkájukra, ami nem egyszerű „teajárat”, s arra is, hogy a megyeszékhelyen jelentősen bővíteni kell az éjszakai szálláshelyek számát. Végtelen lelkesedésük, hitük húsz éve töretlen, és hitvallásuk sem változott: felhívni a társadalom figyelmét a segítségnyújtás lehetséges módjaira, és szociális szolgáltatásaikkal segíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat.

A jeles jubileum apropóján szervezett konferencia első napján, szerdán az egyesület korábbi és jelenlegi elnöke, Pattyán László és dr. Szoboszlai Katalin idézte fel a múltat, a jelent és a jövőt a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol első bejegyzett székhelye volt a civil szervezetnek, és ahol önkénteseik és tagjaik több mint 90 százaléka tanulta a szakmát.

Nemzetközi kapcsolatok

Míg hazánkban elsősorban a magas színvonalú hajléktalanellátás és a kiemelkedő szakmaiság miatt ismerik a egyesületet, addig külföldön az utcai prostituáltak érdekében tett munkájukkal érdemelték ki az elismerést, míg a legkevesebben talán azt tudják, a másfél évtizede elindított „Utcagyerek” programjukban lakótelepeken, iskolákban segítik a gyermekek szocializációját, felzárkózását.

Külföldi – többek között amerikai, osztrák, finn – szociális munkás szakos hallgatók töltik a Periféria Egyesületnél a szakmai gyakorlatukat, és térnek haza olyan tudással és tapasztalattal, amit máshol nem kaphatnának meg. S ez igaz fordítva is, hiszen a nemzetközi kapcsolatok lényege, hogy a jó gyakorlatokat átvéve tegyék teljessé a társadalom perifériájára szorult, nehéz helyzetben élők érdekében végzett munkájukat.

– Szimbiózis! Ezzel az egy szóval ki lehet kifejezni a kar és az egyesület együttműködését – értékelte a két évtizedet dr. Fábián Gergely, a kar dékánhelyettese, s felidézte: közös kutatásaikban Magyarországon először vizsgálták az uzsorakölcsön tematikáját és hatásait, a külföldön dolgozó prostituáltak helyzetét.

Második „albérlete” a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeténél volt az egyesületnek. Szarkáné Kövi Márta megyei igazgató, aki egykor tanította is az öt alapító fiatalt, azt mondta az ünnepségen: kreativitás és tisztességes partnerség jellemezte végig az egyesületet, és mindig gyorsan tudtak reagálni a problémákra.

KM-BM

Díjazottak

Adományozói díj: Vermes Árpád (Mami konyhája), Nyíregyházi Kenyérgyár Kft., 3 Y Feldolgozó és Kereskedelmi Bt., dr. Lippai Sándor

Médiadíj: Kanalas Otília (Kölcsey TV), Vitkai Éva, Retró Rádió, Bednárik Mónika (Kelet-Magyarország)

Önkéntes díj: Kövesdi Zsuzsanna, Holikné Sajtos Ágnes, Szilágyi Pál és családja

Szakmai díj: Pattyán László, dr. Marsi Edit, Somogyiné Katona Anikó, dr. Szoboszlai Katalin

 

Szívvel, lélekkel, elhivatottsággal

Nyíregyháza önkormányzata húsz éve támogatja az egyesületet, feladatellátási szerződés alapján látja el a szervezet az utcai szociális munkát a megyeszékhelyen.

– Büszkék lehetünk a szociális ellátórendszerünkre, melynek fontos területe a hajléktalanellátás és a civil szektor jelenléte – fogalmazott köszöntőjében Jászai Menyhért. Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: a húsz évvel ezelőtt elvetett mag mára fává terebélyesedett, s árnyékot ad, ha szükség van rá. A Periféria Egyesület munkatársaiban és önkénteseiben mindig megvolt az a szív, lélek és elhivatottság, ami a szociális munka lényegét adja.

– A város versenyelőnyét adja, hogy itt van az Egészségügyi Kar, ahol az egészségügyi és szociális szakemberek képzése folyik, így az utánpótlás is folyamatos – említette az alpolgármester, aki a megyeszékhely lakosságnak odaítélt – az egyesület által alapított – díjat vehette át. A toleranciáért, a szolidaritásért és a rengeteg segítségért kapták a nyíregyháziak az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában