Helyi közélet

2015.06.03. 10:41

Sokba kerülhet lógni a suliból

Nyíregyháza - Több mint ötezer családtól vették el a családi pótlékot.

Nyíregyháza - Több mint ötezer családtól vették el a családi pótlékot.

A legtöbb általános iskolás diák Borsodban, a legtöbb szakközépiskolás és gimnazista pedig Budapesten hiányzik igazolatlanul a tanórákról. Az iskolakerülők száma öt év alatt a felére apadt, ám így is több mint ötezer családtól vették el a hiányzások miatt a családi pótlékot tavaly – olvasható a Magyar Nemzetben.

Negyvenszer annyi gyerek hiányzott az általános iskolákból igazolatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az előző tanévben, mint a nyugat-dunántúli Vas megyében, a 2013–2014-es tanévben a legtöbb gyerek (1167) Borsodban hiányzott ötven igazolatlan óránál többet, ez a megye adja a hiányzók egyötödét.

Jelentik az iskolának is

A második legtöbb hiányzót Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztráltak (597 gyerek), míg a harmadik helyre Budapest (580 tanuló) került. A statisztikai adatokból kiderül, hogy az elmúlt tanévben 5659 gyerek hiányzott félszáz óránál többet az általános iskolákból, ezért a családjuk hónapokig nem kapott családi pótlékot. Az általános iskolák alsó tagozatain egyébként az első évfolyamon van a legtöbb igazolatlan hiányzás, majd az ötödik évfolyamon ugrik meg újra a mulasztók száma.

A rendőrök rendszeresen ellenőrzik megyénkben a fiatalok által gyakran látogatott helyeket, hogy kiszűrjék a tanításról igazolatlanul távol maradókat.

– A városi rend­őrkapitányságok, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztálya, a gyermekjóléti szolgálat, a kormányhivatal pártfogó felügyelete és a közterület-felügyelet munkatársai a vasútállomások, autóbusz-pályaudvarok, bevásárlóközpontok környékén gyakran tartanak közös ellenőrzést. Igazoltatásuk után a tanköteles korú fiatalokat útnak indítják, szükség esetén akár el is kísérik őket az iskolába, illetve jelzéssel élnek az oktatási intézmények irányába – tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely őrnagy, a megyei rend­őr-főkapitányság szóvivője.

Ma csínytevő, holnap bűnöző?

Az iskolakerülők kiszűrésére nem csak a rendőrjárőrök, hanem a plázában, bevásárlóközpontokban, tereken egyaránt megforduló polgárőrök is figyelnek, a csellengők szemében azonban közel sincs olyan tekintélyük, mint a rend hivatásos őreinek.

– Volt olyan diák, aki azt mondta, hogy havonta egyszer neki is jár egy szabadnap, ezért nem ment iskolába – meséli Bársony János nyíregyházi polgárőr, hozzátéve: nem könnyű visszaterelni a csellengőket az iskolapadba. – A „számon kért” fiatalok egy része megpróbálja kimenteni magát a bajból ilyen-olyan magyarázatokkal, mások igazolásokat húznak elő a táskájukból, a tizenévesek tiszteletlen és szemtelen hányada azonban rövidre zárja a vitát azzal, hogy „mi közünk hozzá, hagyjuk őt békén”. Az ilyen szélsőséges esetek ellenére is fontos küldetésünknek tekintjük az iskoláskorúak jobb belátásra térítését, hiszen könnyen lesznek csínytevőkből bűnözők, ha rossz társaságba keverednek! – mutatott rá Bársony János.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 3-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában