Helyi közélet

2015.06.19. 11:29

Szabolcsban nem lehet unatkozni

Mi az, ami miatt megyénket választják a turisták? A természeti kincsekért vagy a finom falatokért jönnek?

Mi az, ami miatt megyénket választják a turisták? A természeti kincsekért vagy a finom falatokért jönnek?

– Noha huszonhárom esztendeje foglalkozunk vízitúrákkal, nem ülhetünk a babérjainkon. Minden évben kell valami plusz, valami új, ami kellő vonzerőt jelent azoknak, akik nem tartoznak a törzsgárdánkhoz – taglalta Dallos Sándor, a Vidám Delfin Kft. és Utazási Iroda ügyvezetője.

Őt nem úgy kell elképzelni, hogy ül az irodaasztalnál a mappaerdő és a számlahegy sűrűjében, hanem a turisták világában teszi élményszerűbbé mások nyaralását. – Most is Tiszabecsen vagyok, és készítjük elő a kenukat. Ebből immár 170 van a tavalyi 150-hez képest. A panzióban bővült a kapacitás, közel százan férnek el kényelmesen, a kempingben pedig mintegy 500 nyaralót tudunk fogadni. A kemencés gasztronómiai kóstoltatóházzal is tudunk extrát nyújtani. A Tisza-túráinkon több ezren vesznek részt, de említhetem a csillag-vízitúrát az Öreg-Túrnál, a Túrnál és a Tiszánál, a kerékpártúrát; sok csomagot állítottunk össze családoknak, csoportoknak.

Nagyhalász felé indulna

– Ha valaki nem csak elsuhanni akar a látnivalók mellett, de szeretne tempósan haladni, és nem fél egy kis erőpróbától, annak a biciklitúrázást javaslom – mondja Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány tagja. – A legfontosabb szempont a többnapos pedálozás megszervezésekor a bicikliutak megléte, minősége vagy nem léte, az étkezési és a szálláslehetőségek feltérképezése, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy a kiszemelt településeken milyen látnivalók, illetve programok várnak minket, gondoljunk csak a falunapokra, fesztiválokra.

Kérdésünkre, hogy merre indulna, mit mutatna meg a kerékpározás szerelmeseinek megyénkből, a tapasztalt túravezető azt mondta, Nyíregyházáról Nagyhalász felé venné az irányt, ahol a Csuha-Kállay Kúria található, majd Ibrány, Gávavencsellő és Balsa lenne a következő állomás, utóbbi nem csak a fürdőzési lehetőség miatt: az ártéri erdőkben gombászni is lehet.

– A szabolcsi földvár is látványos, Timáron remek sült keszeget kapni, amit szálláshelyünkön, Tokajban kiváló borral öblíthetnénk le. Szatmárcsekét nem kell bemutatnunk (legalábbis szóban), és akkor a házias ételekről, italokról, a falusi turizmus kínálta lehetőségekről még nem is beszéltem… – összegzett Kazai Béla.

Túraútvonalak: amit nem szabad kihagyni

A megyei területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség három túraútvonalat ajánl a turistáknak

Történelmi emlékhelyek örökségtúra (egy-kétnapos): Nyíregyháza (belváros, Sóstó)–Máriapócs (görög katolikus kegytemplom)–Nyírbátor (református és minorita templom, Báthory-várkastély, Sárkány fürdő)– Bátorligeti ősláp

Szent László-örökségtúra (kétnapos): Tiszadob (Andrássy-kastély)–Szabolcs (földvár, református templom)–Tiszabercel (Bessenyei-emlékház)–Baktalórántháza (római katolikus templom és az épülő Dessewffy-kastély)–Vaja (Vay-kastély és -múzeum)–Csaroda (református templom)–Kisvárda (Rétközi Múzeum, Várfürdő)– Tuzsér (Lónyay-kastély)

Reformáció útja örökségtúra (három-négynapos): Lónya (református templom)–Vásárosnamény (Tomcsányi-kastély, Szilva wellnessfürdő)–Tákos (református templom)–Csaroda (református templom)–Márokpapi (református templom)–Tarpa (szárazmalom, pálinkakóstolás, Nagy-hegy)–Nagyar (Luby-kastély)–Szatmárcseke (kopjafás temető)–Túristvándi (vízimalom)–Tiszacsécse (Móricz-emlékház)–Tiszakóród (Túr-bukó)–Sonkád (református templom)–Kölcse (református templom)–Vámosoroszi (református templom)–Nagyszekeres (református templom)– Cégénydányád (Kölcsey–Kende-kúria)–Gyügye (református templom)–Csenger (református templom, városközpont)–Nagygéc (megmaradás temploma)–Csengersima (református templom)

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 19-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában