Helyi közélet

2015.06.05. 07:58

Záhonyi kollégisták karitatív kötetei Kárpátaljára

Záhony - Az elmúlt bő két hétben három alkalommal is Kárpátaljára utazott a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

Záhony - Az elmúlt bő két hétben három alkalommal is Kárpátaljára utazott a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

A diákotthon 19 éve indította el könyves misszióját, melynek keretében eddig 44 ízben több mint 70 erdélyi, felvidéki és kárpátaljai tanodába jutott a határvárosi adományokból. 29 alkalommal Kárpátaljára, 11 esetben Felvidékre, négyszer pedig Erdélybe vittek tankönyveket, szépirodalmi köteteket, folyóiratokat, multimédiás ismerethordozókat. 1996-ban, legelőször a záhonyi iskolák képviselői Háda Imre polgármester vezetésével a két szomszédos kárpátaljai települést, Tiszasalamont és Csapot keresték fel a városban összegyűjtött adományokkal, majd a településen született jeles feltalálóról elnevezett diákotthon lett a karitatív kezdeményezések koordinátora.

Májusban Tiszaágtelek és Tiszaásvány, majd Zápszony, legutóbb pedig Tiszasalamon és Szernye magyar tanítási nyelvű iskoláját látogatta meg Balogh Gyula tanár úrral az élén a záhonyi küldöttség. Zápszonyban Turóczi Menyhért, Salamonban Balló József, míg Szernyén Tóth Andrea intézményvezető mutatta be a látogatóknak a tanodák életét. A zápszonyi utazás alkalmával a kollégisták megtekintették a szépen kiépített mezőkaszonyi termálfürdőt is.

A legutóbbi adományozások létrejöttét mások mellett több könyvkiadó, a regikonyvek.hu és az antikvarium.hu internetes kereskedés, a szerencsi Balogh Sándor Alapítvány, továbbá a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és a kisvárdai Bacsó Futár Kft. segítette. A kollégisták csaknem két évtizede elindított kezdeményezéséről nemrégiben riportban számolt be a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora. A kollégisták a következő, jubileumi évben szeretnék a félszázadik adományozó útjukat is megszervezni.

- Drótos Eszter – Nagy Ferenc -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában