Helyi közélet

2015.07.10. 07:58

Ablakon kidobott pénz volt a félmilliárdos rakamazi beruházás?

Rakamaz - Életveszélyes és üres a teknős-ház, amelynek megépítésére pár éve, az előző városvezetés idején még százmilliókat költöttek Rakamazon.

Rakamaz - Életveszélyes és üres a teknős-ház, amelynek megépítésére pár éve, az előző városvezetés idején még százmilliókat költöttek Rakamazon.

– Hivatalba lépésem után az egyik legfontosabb feladatom volt az előző vezetés által megkezdett, de be nem fejezett beruházások állapotának felülvizsgálata, hogy tisztában legyek az önkormányzat jövőjét érintő gazdasági kockázatokkal. A „Rakamazi Nagy Morotva Vízi Tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése” című, közel 660 millió forint összköltségű projekt megvalósításához az önkormányzat 2010-ben több mint 520 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást, majd további 60 milliós segítséget kapott, ezen felül több tízmillió forint hitelt is felvett – ecsetelte elöljáróban Bodnár László, Rakamaz polgármestere.

Hibás és fiktív munkavégzések

Miközben körbevezetett minket a „teknős” gyomrában, azt is elárulta: a támogatásért cserébe a helyhatóság vállalta a Nagyteknősbéka-ház kialakítását a rakamazi Tisza-parton, egy Kisteknősbéka-ház felépítését a város belterületén, egy 2200 méter hosszú vízi tanösvény kiépítését, egy ősmagyar park kialakítását, továbbá egy közlekedési híd megépítését. Az önkormányzat feladata lett volna az is, hogy a használatba vétel után öt éven át fenntartsa a beruházást, új munkahelyeket teremtsen, és lépcsőzetesen 80 ezerre növelje a látogatószámot.

A sokáig megvalósíthatónak tűnő, szép álomból azonban rémálom lett, amikor a kivitelező budapesti székhelyű cég egyéves késéssel (2012 novemberében) fejezte be a beruházást, ráadásul az elvégzett munkákban sem volt köszönet. Bár a munkálatokat leigazolták és kifizették az erre jogosultak, a vízi tanösvény és a Nagyteknősbéka-ház nem kaphatott használatbavételi engedélyt. Hiányzik az épületből a víz-, villany- és gázszolgáltatás, nem gondoskodtak a megfelelő csapadék- és szennyvíz­elvezetésről. Az épületben kialakított lift biztos nem üzembiztos, a ház az eredeti tervekhez képest szerényebb formában készült el, a belső burkolata és tetőszerkezete tűzveszélyes.

Az idén megszületett igazságügyi szakvélemény szerint a kivitelező cég által vállalt munkákból több mint nettó 34 millió forint értékű munkát úgy igazoltak le és fizettek ki 2013-ban, hogy az meg sem valósult! A szabálytalanul, hibásan elvégzett feladatok értéke mintegy 50 millió forintra rúg. A támogatásokat már teljes mértékben felhasználta az előző városvezetés, a jelenleginek mintegy 132 milliót kellene előteremtenie ahhoz, hogy a teljes beruházás használatbavételi engedélyt kapjon.

Feljelentést tettek az ügyben

– Fizettek, mint a katonatiszt, vésztartalékot (úgynevezett jóteljesítési garanciát) pedig nem különítettek el ilyen esetre. A kivitelezést végző gazdasági társaságnak már se híre, se hamva, az önkormányzat kasszájából nem futja a „kivéreztetett teknősbéka-projekt újjáélesztésére”, a hitelfelvétel pedig gazdasági öngyilkosság lenne. Az ügyben feljelentést tettünk, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. A kormányzati segítség mellett olyan befektetőkre is számítunk, akik részt vennének a beruházás befejezésében, illetve üzemeltetésében. Csak így lábalhatunk ki a jelenlegi kilátástalan helyzetből! – hangsúlyozta Rakamaz polgármestere.

Sosem gondolták, hogy meghiúsulhat

Megkerestük Farkas Ernőt, Rakamaz korábbi polgármesterét is, aki így nyilatkozott az üggyel kapcsolatban: – A beruházás műszaki átadás-átvételi eljárásának időszakában a kivitelező cég fizetésképtelenné vált, mert elrendelték a tulajdonos osztrák cég felszámolását. Ez megbénította a műszaki átadást. Minderre az önkormányzatnak nem volt ráhatása, ha úgy tetszik, a kialakult helyzet áldozatává váltunk.

– Sosem gondoltuk volna, hogy előállhat ilyen helyzet, fel sem merült bennünk, hogy meghiúsulhat a tanösvény beindítása. Sajnos azt tapasztalom, hogy az új városvezetés semmit nem tesz e közösségi érték megmentése, befejezése és használata érdekében; ahelyett, hogy a tettek mezejére lépne, politikai támadásokra használja fel a beruházást. Az elmúlt 9 hónap alatt a minimális állagmegóvási előkészületeket sem tették meg, így a korábbi állapot rohamosan pusztul. Két alkalommal is jeleztem az utódomnak, hogy személyesen is kész vagyok segíteni, de ahelyett, hogy éltek volna a felajánlással, inkább engem támadnak nemtelenül. Ez nem használ Rakamaznak! – tette hozzá Farkas Ernő.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában