Helyi közélet

2015.07.29. 13:30

Befejeződött az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Nyíregyháza, 2015. július 29., szerda (MTI) - Befejeződött az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az idén a közepesnél jobb termést takaríthattak be a gazdálkodók - közölte a térségi agrárkamara elnöke szerdán az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2015. július 29., szerda (MTI) - Befejeződött az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az idén a közepesnél jobb termést takaríthattak be a gazdálkodók - közölte a térségi agrárkamara elnöke szerdán az MTI-vel.

Rácz Imre elmondta, hogy a repcével és a magborsóval együtt közel 60 ezer hektáros területen végeztek az aratással és összesen több mint 220 ezer tonna termést takarítottak be.

A mintegy 28 ezer hektáros őszi búza területen a termésátlag meghaladta a hektáronként 4,5 tonnát.

Őszi árpából a közel 1700 hektáros területen mintegy 4,2 tonnás volt az átlagtermés. A háromezer hektáros rozsterületről 2,3, a 929 hektáros tavaszi árpából 3,1, a 4300 hektárnyi zab területéről pedig átlagban 2,6 tonna termést takarítottak be.

A 13 ezer hektárt meghaladó tritikálé területen az átlagtermés 3,8 tonnás lett.

Az elnök kiemelte: a repce termésátlaga jóval a várt fölött alakult, a 7300 hektárnyi területen 3,05 tonnás volt. Megjegyezte, hogy a jó terméseredmény annak köszönhető, hogy a gyengének látszó táblák egy részét kitárcsázták tavasszal a gazdálkodók, a megmaradtakat pedig különös gonddal ápolták.

Magborsóból 955 hektárt vetettek az idén Szabolcsban, s a területen 2,4 tonnát meghaladó lett a termésátlag.

Rácz Imre beszélt arról is, hogy a szalma betakarítása és a tarlóhántás előrehaladott állapotban van a Nyírségben. A szalmánál a betakarított terület meghaladja az 56 ezer hektárt, az összterület 95 százalékán végeztek a munkálatokkal. A tarlóhántás 82 százalékos arányú, közel ötvenezer hektáron már befejeződött.

Elmondta, hogy az étkezési malmi búzának tonnánként jelenleg 50 800 forint az ára Szabolcsban, míg a takarmány búzáé 46-48 ezer forint közötti.

A közeli árnak - mint Rácz Imre közölte - a szakemberek szerint az lehet az oka, hogy a mai sütőipari technológiák következtében már nincs szükség kimagasló minőségű alapanyag felhasználására.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában