Helyi közélet

2015.07.15. 11:48

Csúcsfieszta Nyírbátorban

Nyírbátor - A kisváros tartja magát a majd’ negyedszázada kitűzött célhoz: évről évre látványos városünnepet teremtenek a művészet eszközeivel. A törekvés pedig eredményes, a számok magukért beszélnek: az idei Szárnyas Sárkány fesztivál 10 ezer látogatót vonzott.

Nyírbátor - A kisváros tartja magát a majd’ negyedszázada kitűzött célhoz: évről évre látványos városünnepet teremtenek a művészet eszközeivel. A törekvés pedig eredményes, a számok magukért beszélnek: az idei Szárnyas Sárkány fesztivál 10 ezer látogatót vonzott.

A 23. alkalommal megrendezett Szárnyas Sárkány Hetének fellépői színes jelmezekbe öltözve vonultak végig az utcákon, a zajos felvonulást több száz érdeklődő kísérte. A fesztiválnyitó fieszta részvevői a Papok-réti tó mentén kiépített fesztiválvárosba vonultak, ahol Máté Antal polgármester három napra a sárkányfesztivál gazdáira bízta a város kulcsát.

Utcaszínházi seregszemle

A 14 ezres kelet-magyarországi, történelmi kisváros tartja magát a majd negyedszázada kitűzött célhoz: látványos városünnepet teremteni a művészet eszközeivel. Az igényes utcaművészet ereje abban rejlik, hogy olyan közönséget is megszólít, amely év közben nem jár színházba, esetleg egyáltalán nem költ kultúrára. Magyarország egyetlen utcaszínházi seregszemléje egyben a legolcsóbb fesztivál is: a napijegy 800, a helyi lakosoknak még kevesebbe, 500 forintba kerül.

A vasárnap éjfélig tartó dzsemborin akárkiből lehetett ideig-óráig fellépő, közreműködő, részt vehetett a műhelymunkákban. A több mint ötven produkciót kínáló fesztivál egyben szakmai találkozó is: a hazai utcaszínházak összejövetele, a nyitó felvonulás és a fesztiválzáró nagy produkció közös munkával valósul meg. Odafigyelnek az utánpótlás-nevelésre: hazai és határon túli fiatalok a fesztivált megelőzően és a hétvégén tréningeken vettek részt.

A Szárnyas Sárkányra szívesen járnak más szabadtéri fesztiválok szervezői, ami így show­case-­ként is működik. A rendezvényszervezők válogathatnak, ötletet meríthetnek saját eseményeikre.

Cirkuszművészek Argentínából

Az idén a templom is fesztiválhelyszínné vált: a földszinti, tágas folyosón kapott helyet a fesztivál örökös dokumentátorának, Széman Richárdnak a fotókiállítása. A téren felállított, már látványában és szerkezetében is csodálatra méltó Korona Teátrumban nagy sikerrel mutatta be Menszátor Héresz Attila Jászai Mariról szóló mono­drámáját, és az Aradi Kamaraszínház kiváló színésze, Harsányi Attila is nagy tapsot kapott lelkes közönségétől a Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll előadásáért.

A cirkuszi sátor mindhárom nap délutántól éjfélig koncertek, cirkusz és színházi előadások helyszíne volt. Két estén keresztül szórakoztatta itt a Freak Fusion Cabaret-ja a nagyérdeműt. Ezen túl óriási sikere volt a Forte Társulat Toldijának, a lengyel Teatr Akt: Az időn túl című nagyszabású utcaszínházi produkciójának, az Argentínából érkezett cirkuszművészeknek, és a skót Oceanallover Bellmouth Papercon című performance-ának.

A hagyományos utcai műfajok mellett megjelent a színház-, a báb-, a cirkuszművészet, valamint a világzene és a kortárs művészet is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában