Helyi közélet

2015.07.31. 07:50

ESZOSZ-botrány: Elmaradtak a fizetések

Nagykálló, Nyíregyháza - Csak Nagykállóban több száz embert érint az ügy. Közmunkások voltak, de kiközvetítették őket a szövetkezethez. A dolgozók végül nem kapták meg a bérüket, a szövetkezet szerint informatikai problémáról van szó és a mentalitással vannak gondok.

Nagykálló, Nyíregyháza - Csak Nagykállóban több száz embert érint az ügy. Közmunkások voltak, de kiközvetítették őket a szövetkezethez. A dolgozók végül nem kapták meg a bérüket, a szövetkezet szerint informatikai problémáról van szó és a mentalitással vannak gondok.

„Június elején kaptunk bért utoljára, és az érintett családokban sok a kiskorú gyerek. Indul szeptemberben az iskola, óvoda, miből lesz füzetük, ceruzájuk? Sokaknak még annyi pénzük sincs, hogy kenyeret vegyenek, teljesen tehetetlenek vagyunk” – így kezdődik a nagykállói Lakatos Gyöngyi levele, amiben a segítségünket kérte. Nem ő az egyetlen, aki hozzánk fordult: olvasóink abban bíznak, hogy mi el tudjuk érni az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezetet (ESZOSZ), mert ők hetek óta hiába próbálkoznak. A cég áprilisban vette fel őket, de június óta nem kaptak bért.

A szövetkezet lapunk kérdéseire e-mailben válaszolt. Azt írták, a fizetések csúszását informatikai hiba okozza, de problémák másból is adódnak.

– Közmunkásként dolgoztunk, de áprilisban a munkaügyi központ kiközvetített bennünket a szövetkezethez. Mi maradtunk volna közmunkán, de azt mondták, ha visszautasítjuk, hosszú ideig nem kaphatunk sem munkát, sem segélyt, így kénytelenek voltunk elfogadni. Időről időre aláírtuk a jelenléti ívet, részt vettünk tűzvédelmi oktatáson, és a méretünket is levették, hogy a munkaruhát el tudják készíteni.

Dolgozni szeretnének

– A feladatunk gyűjtögetés lett volna: erdei gereblyézés, gallyszedés, szemétgyűjtés. A szerződésünk tartalmazott egy hat hónapos „álló munkát”, az áprilisi, májusi bért pedig meg is kaptuk, 42 és 46 ezer forintot, de azóta egy fillért sem láttunk. Próbáltuk keresni a céget, és először azt mondták, hogy ne aggódjunk, csak egy kis csúszásról van szó, de utána már fel sem vették a telefont. Nincs pénzünk, és van még egy nagy baj: amíg a szövetkezettől nincs igazolásunk arról, hogy már nem dolgozunk ott, sehová sem mehetünk. Dolgozni szeretnénk, mégis otthon kell ülnünk. Ki a felelős? – tette fel a kérdést az asszony, és azt mondta, bízik a nyilvánosság erejében.

Adminisztratív problémák

Az ESZOSZ igazgatósága írásban juttatta el lapunkhoz a szövetkezet álláspontját.

„A támogatási szerződés értelmében a pályázati támogatás utófinanszírozású, a bérek kifizetésére a támogatás csak a kifizetést igazoló bizonylatok megküldése után hívható le. A munkavállalók hátrányos helyzetű, alulképzett emberek, egy részük visszaintegrálása a munkaerőpiacra hosszadalmas folyamat. Társadalmi helyzetük és morális hozzáállásuk sajnos sok esetben bonyolítja a helyzetet, ezt figyelembe kell vennünk, ezért a visszaintegrálásuk csak fokozatosan történhet. A munkavállalók oktatása folyamatos, a munka típusából adódóan ugyanis a munkaterületekre csak a kötelező orvosi vizsgálat, a munkavédelmi tájékoztató, illetve a pozíció szerinti oktatás elvégzését követően mehetnek.

Azok, akik az oktatást teljesítették, már dolgoznak vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken. A sikeres lebonyolítást hátráltatja, hogy dolgozóink nagy része a kötelező oktatásokon sem jelenik meg. Jelenleg mindhárom megyében (Borsod, Szolnok, Szabolcs) folyamatos a munka, a munkabérek kifizetése pedig az elmúlt öt hónapban zökkenőmentes volt. Ami ezt a hónapot illeti: bérprogramunkban előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel, melynek kiküszöbölésén kollégáink folyamatosan dolgoznak. A szövetkezet a törvényi előírásoknak megfelelően a munkabérek és járulékok kifizetését minden esetben megtette, és a jövőben is megteszi.

A bérkifizetésekkel kapcsolatban jelezzük, hogy a munkához elengedhetetlen az oktatások sikeres teljesítése, és abban az esetben, ha a munkavállalók ennek hiányában nem tudnak megjelenni a munkavégzés helyén, a cég – jogszerűen – rendelkezésre állási időt fizet nekik.”

Kérdések és válaszok: Ellenőrzés, rendőrség, munkaügy, erdészet

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya tud az ügyről, hiszen több panaszos is felkereste őket – a hivatal későbbre ígért tájékoztatást.

Megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, és Fedor Rita r. századostól megtudtuk: hozzájuk nem érkezett feljelentés az ügyben. A sajtóreferens elmondta: az érintettek bárhol tehetnek feljelentést, amit a területileg illetékes kapitányságra továbbítanak – mivel a cég központja Jászapátiban van, ez esetben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főkapitányságra. A Szolnok megyei sajtóreferens mára ígért választ a kérdéseinkre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal munkaügyi központjától azt kérdeztük, tudnak-e segíteni a bajba került embereknek abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül munkát vállalhassanak, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e információjuk arról, a megyében hány embert foglalkoztatott a cég. Válaszokat a központ későbbre ígért.

Kerestük a NYÍRERDŐ Zrt.-t is, hogy megtudjuk, kapcsolatban áll-e velük a szövetkezet. Vereb István, a társaság kommunikációs vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a NYÍRERDŐ Zrt. egy 8,3 hektáros erdőrészlet aljnövényzetirtására kötött szerződést az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezettel. – A társaság által meghatározott feladatokat részterület-teljesítéssel elvégezték. Az aljnövényzet-irtási műveletet szakembereink ellenőrizték, a munkavégzéssel kapcsolatban kifogás nem merült fel – mondta Vereb István.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában