Helyi közélet

2015.07.28. 07:29

Hétvégi munka van, túlóradíj nincs - „Csúsztatások” a közmunkában

Szabolcs-Szatmár-Bereg - „Cáfoljuk azt a köztudatban elterjedt nézetet, hogy a közmunkások nem dolgoznak. A valóság az, hogy keményen hajtunk, s úgy érezzük, hogy cselédek vagyunk, hiszen szombaton és vasárnap is munkába kell mennünk annak ellenére, hogy nincs plusz juttatás, nincs túlóradíj” – kereste meg szerkesztőségünket az egyik kistelepülésről több édesanya, akik sem a nevüket, sem a lakóhelyüket nem akarták elárulni az olvasóknak, mert féltek, hogy az őszinteségük miatt megüthetik a bokájukat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - „Cáfoljuk azt a köztudatban elterjedt nézetet, hogy a közmunkások nem dolgoznak. A valóság az, hogy keményen hajtunk, s úgy érezzük, hogy cselédek vagyunk, hiszen szombaton és vasárnap is munkába kell mennünk annak ellenére, hogy nincs plusz juttatás, nincs túlóradíj” – kereste meg szerkesztőségünket az egyik kistelepülésről több édesanya, akik sem a nevüket, sem a lakóhelyüket nem akarták elárulni az olvasóknak, mert féltek, hogy az őszinteségük miatt megüthetik a bokájukat.

„A mezőgazdaságban nincsen hétvége, a kánikulában locsolni kell a növényeket, s minden nap szedni kell az uborkát is, ha nem akarjuk, hogy túlméretes legyen. Feleségek és édesanyák is vagyunk, otthon is lenne mit csinálnunk szombaton és vasárnap, de mennünk kell ingyen dolgozni, ha azt akarjuk, hogy egy újabb közmunkaprogramnak is a részesei lehessünk. Egyébként sérelmezzük az egyik polgármester szavait, aki azt nyilatkozta a közelmúltban a Kelet-Magyarországban, hogy több kollégája bére is 100 ezer forint környékére csökkent, ami körülbelül egy közmunkás havi bére. Egy község vezetőjének illene tudnia, hogy a bruttó keresetünk 79 155 forint, s ebből 51 847 forintot kapunk kézhez, vagyis nem fedi a valóságot az, amit mondott” – kereste meg lapunkat néhány neve elhallgatását kérő közmunkás.

Szerkesztőségünk több önkormányzatnál is érdeklődött arról, hogyan oldják meg a közmunkások hétvégi munkáját, figyelembe véve azt, hogy nincs túlóra.

A hivatal is tudjon róla!

Állatgondozás esetén, illetve szezonális munkáknál – amilyen például az uborkater­mesztés – a munka nem ­áll(hat) meg csak azért, mert hétvége van. A polgármesterek általában megegyeznek néhány közfoglalkoztatottal, hogy szombaton és/vagy vasárnap is lássák el a feladataikat, a ledolgozott munkaórákat pedig lecsúsztatják. A kérdés csak az, hogy mindez hivatalosan vagy „partizán­akcióban” zajlik-e.

– A településvezetőknek a munkaügyi központtól kell írásbeli engedélyt kérniük arra, hogy hétvégén is foglalkoztathassák a programban részt vevő dolgozók egy részét vagy egészét. A hivatal ezt indokolt esetben jóváhagyja – tájékoztatta lapunkat Czakó Sándor címzetes főjegyző. Hozzáfűzte: fontos, hogy a munkanaplókban valós teljesítések szerepeljenek.

– Nem szerencsés, és főleg nem kifizetődő megspórolni a hivatalos utat, mivel bármikor jöhet egy szúrópróbaszerű, terepszemlével egybekötött munkaügyi ellenőrzés. Ha a valóság eltér a papírformától, akkor a polgármester magyarázkodhat, hogy miért nem sorakoztak fel a közmunkások aznap teljes létszámban…

Ramocsaházán ebben az évben is foglalkoztatnak közmunkásokat. A mezőgazdaságban harmincöten, az erdőgazdaságban és a külterületi utak rendbetételénél huszonöten, a helyi sajátosságokra épülő programban pedig tizenegyen dolgoznak.

– A mezőgazdaságban foglalkoztatottakkal megtermelünk mindent, ami a konyhára kell. Nagyobb területen burgonyát, paprikát és paradicsomot termesztünk, s most kezdtük meg fölszedni a vöröshagymát, de borsót, babot, uborkát is takarítottunk be korábban, valamint szép termést várunk édes káposztából is – ismertette Simon József, a település első embere.

Önkéntes alapon dolgoznak

– Igyekszünk úgy szervezni a munkát, hogy a hétvégére ne maradjon, de ha mégis úgy alakul, akkor a plusz időt szabadnapban adjuk ki. A munkavállalókat nyolc órában foglalkoztatjuk, reggel 7-től délután 4 óráig tart a munkaidő. A hétvégék miatt nem volt szükség nagyobb létszám bevonására.

– A település virágait is pénteken locsoljuk, hogy ne legyen itt sem elmaradás a hétvégére. Mindig akkora létszámra kapunk engedélyt, amennyit kérünk, s ezáltal el is tudjuk látni azokat a feladatokat, amelyeket vállaltunk. A hétvégi munkavégzésből még soha nem adódott feszültség, már csak azért sem, mert nem kényszerítünk senkit arra, hogy szombaton vagy vasárnap is dolgozzon. Igyekszünk mindig az önkéntességre építve megszervezni a hétvégi feladatellátást – jegyezte meg a polgármester.

Előzetesen már jelezték

Tunyogmatolcson 8000 méteren termesztenek uborkát, a földeken pedig több mint kétszáz közmunkás dolgozik. A befolyt összeget arra fordítják, hogy még több embert tudjanak foglalkoztatni.

– Az uborkaszedés szezo­nális munka, így nem várhat. Tudják ezt a településen élők is, akiket előzetesen tájékoztattunk arról, hogy ha kell, szombaton is dolgoznak majd – mondta Szigetiné Tóth Gyöngyi jegyző. Hozzátette: Tunyogmatolcson a túlórát lecsúsztatják, azaz ha nyolc óránál többet dolgoznak a közmunkások, esetleg szombaton is menniük kell, akkor legközelebb annyival rövidebb a munkanapjuk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában