Helyi közélet

2015.07.06. 10:43

Így éld túl a kánikulát!

Azt tanácsolják, hogy a ventilátort csak rövid ideig használjuk. Mi, hogy akkor nekünk annyi? Íme néhány tanács, hogyan hűthetjük még magunkat!

Azt tanácsolják, hogy a ventilátort csak rövid ideig használjuk. Mi, hogy akkor nekünk annyi? Íme néhány tanács, hogyan hűthetjük még magunkat!

- Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

- Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

- Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 celius fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli.- nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

- A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

- Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben („hideg” festék, párologató, zöld növények).

- Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!

- Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!

- Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben.

- Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.

- Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.

- Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!

- Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet!

- Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!

- Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet.

- A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!

- Ellenőrizze testhőmérsékletét!

- Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

- Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!

- Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

- Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Viselkedési tanácsok – a hőhatás korlátozása

Fontos: hűtött helyiség biztosítása. Mérni kell a szobahőmérsékletet.

A ventillátorokat korlátozott ideig lehet bekapcsolni, ha a belső hőmérséklet 35 fok alatt van. Fontos a fokozott folyadékpótlás, a ventilátor fokozza a kiszáradást.

- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala -

Ezek is érdekelhetik