Helyi közélet

2015.07.01. 14:49

Menő cégek is igénybe vették a bűnszervezet szolgáltatásait

Nyíregyháza - Munkaerő-kölcsönzés, mint költségcsökkentő szolgáltatás; strómanokon keresztül.

Nyíregyháza - Munkaerő-kölcsönzés, mint költségcsökkentő szolgáltatás; strómanokon keresztül.Újabb bűnszervezetet számolt fel a NAV az észak-alföldi régióban. Jól prosperáló vállalkozások vették igénybe munkaerő-kölcsönzésre szakosodott stróman cégek szolgáltatásait, hogy így csökkentsék adó- és járulékfizetési kötelezettségüket.

Ukrán ügyvezetők

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a költségvetésnek okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot. A szervezet egyébként jól működő gazdasági társaságok költségeinek csökkentésére működtetett stróman ukrán ügyvezetők közreműködésével létrehozott munkaerő-kölcsönző cégeket, amelyek kizárólag fiktív számlák kibocsátására szolgáltak. Módszerük lényege, hogy az amúgy jól működő cégek alkalmazottaikat, akár régebbi dolgozóikat is bejelentették a szervezet munkaerő-kölcsönző cégeihez, majd színlelt szerződéssel onnan „kölcsönbe vették” őket. Így, a munkáltatással összefüggő járulékok fizetési kötelezettsége nem a valós foglalkoztatókat terhelte, a stróman cégek pedig már be sem fizették a járulékokat. Ezen felül a kölcsönbe adó cég által kiállított számla után az áfával csökkenteni tudták fizetendő adójukat. A gyanú szerint harminchat működő társaság vette igénybe a bűnszervezet szolgáltatását; a klasszikusnak számító takarító és vagyonvédelmi feladatokat ellátó cégeken kívül kisebb, tíz-húsz főt foglalkoztató élelmiszerüzletek, autószalonok és benzinkutak is voltak a „kuncsaftok” között. A helyszíneken négy millió forintot és egymillió forint értékű valutát foglaltak le. Emellett ötvenegy bankszámlát zároltak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában