Helyi közélet

2015.07.19. 17:55

Százmilliókból emelik az Öreg-Túr vízszintjét

Nagyar - A Norvég Alap támogatásával folytatódik az Öreg-Túr vízrendszerének fejlesztése, az összesen 895 ezer eurós (közel 280 millió forint) program nyitórendezvényét Nagyarban tartották pénteken.

Nagyar - A Norvég Alap támogatásával folytatódik az Öreg-Túr vízrendszerének fejlesztése, az összesen 895 ezer eurós (közel 280 millió forint) program nyitórendezvényét Nagyarban tartották pénteken.

A nagyari Luby-kastély adott otthont „Az Öreg-Túr II. rehabilitációja” című projekt nyitórendezvényének, amelyen részt vett Katrine Steinfeld, a norvég nagykövetség tanácsosa is – a projekt megvalósítását ugyanis a Norvég Alap támogatta. Gacsályi József, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területi felügyelője, projektmenedzser kitért az Öreg-Túr rehabilitációjának első ütemére, mely 2011 júniusa és 2012 májusa között valósult meg.

Tizenhat helyszínen végeztek műtárgyfelújítást és mederkotrást, új szabályozó műtárgyak épültek, négy monitoring állomást létesítettek. A beavatkozások hatásai nem érintették az Öreg-Túr felső szakaszának vízszintemelkedését, vízháztartásának javítását. Az Öreg-Túr felső szakasza ugyanis vízgyűjtő terület hiányában teljesen leürül. A Nagyari-Túr­ág, illetve az Öreg-Túr felső szakasza mentén jelentős természeti értéket képviselő holtmedrek vannak, melyek vízpótlása nem megoldott, ezért is fontos a projekt folytatása.

A második ütemben tervezik fenékgát építését az 52. és 58. folyamkilométer között, az 58,7 folyamkilométer szelvényében vízszintszabályozó zsilipet, a kölcsei duzzasztónál automata vízszintmérő állomást, a nagyari Petőfi-, illetve az Olcsvaapátiban lévő Kövessy Győző-zsilip külvízi oldalán automata vízszintmérő szondát építenek, a Túr-Erdei holtág szabályozó zsilipét pedig felújítják. Mederkotrást végeznek Sonkád, Kölcse, Túristvándi és Kisar külterületén, és ökológiai állapotelemzést is végeznek.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában