Helyi közélet

2015.07.17. 07:59

Több százezres csekk-sokk érte az egykori hallgatókat

Nyíregyháza - Van hallgató, aki közel egymillió forintos csekket kapott – és kis híján szívrohamot.

Nyíregyháza - Van hallgató, aki közel egymillió forintos csekket kapott – és kis híján szívrohamot.

Főiskolások, egyete­mis­ták százai kaptak levelet az Oktatási Hivataltól. Fizetniük kell! Vagy mégsem?

Ha a hallgató a képzési idő másfélszerese alatt nem szerezte meg az oklevelét, az szerződésszegésnek minősül – erősíti meg Nagy Miklós, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar tanulmányi osztályának vezetője. Miután az első hallgatói szerződéseket 2012 őszén kötötték meg, a mesterképzésben részt vevők közül a kar 10–12 hallgatója kapott vagy kaphat fizetési felszólítást. A visszafizetendő díj hallgatónként változó, az intézmények csak akkor értesülnek erről, ha a volt diák bemegy hozzájuk a levéllel.

– A külföldön munkát végzők, a diplomamentő programban részt vevők, nyelvtanfolyamra járók halasztást kaphatnak, s ha teljesítik a kritériumokat, a kiszámlázott összeget nem kell befizetniük – említett néhány mentesítő körülményt Nagy Miklós. A kar számos hallgatója még nem nyelvvizsgázott, arra számítanak, jövőre többen kapnak ilyen levelet.

A főiskolát nem értesítik

– Az esedékessé vált ügyekben az Oktatási Hivatal az érintetteket értesítette a visszafizetési kötelezettségről – mondta Nagy Balázs.

– Előfordulhat, hogy a Nyíregyházi Főiskola volt hallgatóit is érinti a szankció, és az Oktatási Hivatal megkeresett hallgatókat, de a hivatal a főiskolát erről nem értesíti, így az intézmény nem tud adatokkal szolgálni az eljárással kapcsolatban. A diplomamentő programban részt vevők vagy a felnőttképzés keretében nyelvet tanulók halasztást kérhetnek a nyelvvizsga bemutatásához – tudtuk meg az intézmény sajtóreferensétől.

Még mielőtt bárki kétségbeesne a levél elolvasása után, érdemes áttanulmányozni az Oktatási Hivatal honlapján, mikor jár a volt hallgatónak mentesség, illetve milyen esetben engedélyeztethetik az oklevélszerzési kötelezettség felfüggesztését. Mentesítést kérhetnek azok is, akik betegség, baleset, vagy szülés miatt nem tudtak lediplomázni.

A volt hallgatók azt is vállalhatják, hogy annyi ideig dolgoznak itthon, amennyit állami ösztöndíjasként tanultak, ezzel kiváltva a visszafizetési kötelezettséget.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában