Helyi közélet

2015.08.04. 19:39

A hitközségi vezető reméli, hogy nem rasszizmus az emlékműrongálás oka

Budapest, 2015. augusztus 4., kedd (MTI) - A Nyíregyházi Zsidó Hitközség vezetője azt reméli, nem rasszista indítékból rongálták meg a városi holokauszt-emlékművet.

Budapest, 2015. augusztus 4., kedd (MTI) - A Nyíregyházi Zsidó Hitközség vezetője azt reméli, nem rasszista indítékból rongálták meg a városi holokauszt-emlékművet.

Sárosi György az M1 aktuális csatorna keddi műsorában beszélt a reggel észlelt rongálásról. Azt mondta, őszintén reméli, "csak vandalizmus", nem pedig szélsőjobboldali vagy rasszista indíték áll a rongálás hátterében. Annál is inkább, mert azon dolgoznak a városban, hogy minél többet mutassanak a "valós zsidó mivoltból, értékekből" - tette hozzá.

A hitközség vezetője felidézte, hogy korábban egyszer már megrongálták az emlékművet, de az "sima rongálás" volt, a graffitik között nem szerepeltek önkényuralmi jelképek.

Úgy fogalmazott: mivel az emlékmű a város tulajdonában és kezelésében van, a helyreállítás költsége Nyíregyházát terheli, de egy köztéri szobor megrongálása "mindannyiunk anyagi és erkölcsi vesztesége". A kár mintegy 300 ezer forint - hangzott el a műsorban.

A rendőrség kedd délelőtt közölte, hogy a nyíregyházi Dob utca parkjában lévő emlékművet megrongálták, az emlékmű talapzatáról leszedtek egy vésett márványlapot, és összetörve a földön hagyták. Az ügyben rongálás miatt indítottak nyomozást.

A kormány közleményben ítélte el a nyíregyházi holokauszt-emlékmű megrongálóinak vandalizmusát.

- MTI -


Nyíregyháza - Kedd reggel jelezték a városgondnoknak, hogy ismeretlenek megrongálták a Dob utca - Vasvári Pál utca sarkán lévő parkban az ott álló emlékművet. Az esetet jelentik az Izraeli nagykövetségnek is. tovább »

Nyíregyháza - Megrongálták a nyíregyházi holokauszt-emlékművet, a rendőrség nyomozást indított az ügyben - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-vel. tovább »

Nyíregyháza - Elítéli a kormány a nyíregyházi holokauszt-emlékmű megrongálóinak vandalizmusát - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában