Helyi közélet

2015.08.20. 14:28

A legmagyarabb fegyvernem tisztelete

Nyíregyháza - Szombaton huszártalálkozót tartanak Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Szombaton huszártalálkozót tartanak Nyíregyházán.

A történelem során a magyar huszárt tartották a világ legjobb lovas katonájának. Irigyelték, utánozták. De hiába bujtatták a külföldi uralkodók saját népük fiait zsinóros atillába, hiába nyomtak a fejükbe lószőrforgós csákót, azokból magyar huszár sohasem lett, mert hiányzott belőlük a legfontosabb, a hagyományos magyar huszárszellem.

A lovassági gyakorlati szabályzatban az áll, hogy huszárszellemtől áthatott az az ember, aki jóságos természete mellett bátor szívű. Aki lovát önmagánál is jobban szereti és ápolja. Az ilyen ember nem ismer akadályt. Eleme a támadás és a visszavonulásban is csak eszközt lát arra, hogy újra támadhasson. Fő erénye a gyors helyzetfelismerés, a vakmerő támadás, a nem kiszámítható harcmodor, az önálló cselekvés képessége. A huszárban él a bajtársiasság, az összetartozás érzése, hiszen érzi, tudja, hogy bajtársaival egymásra vannak utalva.

Eljárt felettük az idő

Nos, hát erre a huszárra emlékezünk a nyíregyházi huszártalálkozókon, arra a huszárra, aki egykor a csatatér mindenese volt, arra a huszárra, aki az elődöktől örökölt huszárszellem segítségével és bátorításával még a II. világháború poklában, a harckocsik és sorozatvetők, a géppuskák tüzében is megállta helyét, sőt merész lovasrohammal, mint 1941. augusztus 15-én Mihajlovkánál, futásra kényszeríttette ellenfelét. Nem rajta múlott a későbbi kudarc, eljárt felette az idő.

Mi viszont azért vagyunk, hogy ha máskor nem, legalább kétévente emlékezzünk meg a legmagyarabb fegyvernemről, s büszkén emlékezzünk arra is, hogy e fegyvernem, már az 1950-es évek elején, Nyíregyházán fejezte be dicső pályafutását, itt számolták fel az utolsó lovas seregtestet. A huszárhagyományokat ma az egyre szaporodó hagyományőrző huszárbandériumok őrzik. Ők mutatják majd be augusztus 22-én a XIV. Nyíregyházi Huszártalálkozón mindazt, amit elődeiktől örököltek, s visznek tovább. Szeretettel várunk mindenkit augusztus 22-én, szombaton 11 órára az Országzászló térre, a Magyar huszár szobra előtt tartandó díszünnepségünkre!

- Bene János -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában