Helyi közélet

2015.08.28. 07:58

"Amikor természetes anyag ég, annak nem ilyen a szaga"

Nyíregyháza - Kaptunk már hírt az elmúlt hetekben égő avarról, hortobágyi tűzről, az alsóbb légrétegekben feldúsuló szennyezőanyagokról, most pedig Tiszakanyár és Dombrád környékén izzó tőzegről, de többen még mindig értetlenül szimatolnak bele a levegőbe.

Nyíregyháza - Kaptunk már hírt az elmúlt hetekben égő avarról, hortobágyi tűzről, az alsóbb légrétegekben feldúsuló szennyezőanyagokról, most pedig Tiszakanyár és Dombrád környékén izzó tőzegről, de többen még mindig értetlenül szimatolnak bele a levegőbe.

Vass János olvasónk szerint a Nyíregyházán és környékén érezhető füst már évek óta megfigyelhető éjszakai és hajnali jelenség, de ilyen dózisban, mint most, még soha nem kaptunk belőle.

– Alakítottunk egy internetes közösséget, s leginkább eldugott feldogozóüzemre, ipari területre gyanakszunk, mert az avartüzek éjszaka nem lobbannak fel maguktól. Amikor egy természetes anyag ég, annak a szaga nem ilyen keserű. Senkit se szeretnénk megvádolni, de attól tartunk, hogy a régi ipartelepen, valamelyik üzemben – vélhetően külföldi érdekeltségű vállalkozók – csomagolóanyagot égetnek. Ma Nagyhalászban voltam, s Dombrád felől semmilyen fojtogató bűzt nem éreztem – sorolta aggályait Vass János.

Később azzal kereste meg lapunkat ismét, hogy beszélt a dombrádi polgármesteri hivatallal. Ott elmondták, hogy a közigazgatási területükön semmiféle füstforrásról nem tudnak.

A rejtélyes füst a tegnapi közgyűlésen is téma volt. A polgármester azt mondta: a forróság miatt sok helyen lobbantak fel avartüzek, a szél pedig elhozta a füstöt.

A katasztrófavédelem tegnapi közleményében azt írta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg harminc hektáron foltokban izzik a tőzeg Tiszakanyár külterületén. Szerda délelőtt a cigándi- és a kisvárdai hivatásos tűzoltók több vízszállítóval és motoros szivattyúk segítségével kezdték meg az izzó tőzeg visszahűtését a parázslás megszüntetését. A szél a megye délnyugaton fekvő területerei viszi a füstöt. A tűzoltók az izzás, parázslás megszüntetésén jelenleg is dolgoznak.

Ám vannak olvasók, akik ezt a teóriát is - mint a hortobágyi tűz esetében - a széljárás irányával cáfolják meg. Egy biztos, egyre többeket foglalkoztat a rejtély, nem is csak azért, mert zavaró és kellemetlen a bűz, de sokan kiemelik, hogy valószínűleg mérgező is. Az interneten már ez a képüzenet terjed:


Nyíregyháza, Tiszakanyár - Olvasónk nemrégiben azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy Tiszakanyárnál hetek óta hatalmas területen ég a tőzeg és képtelenek megfékezni a lángokat. Lehetséges, hogy ennek a szaga kísérti Nyíregyházát is? Utánajártunk! tovább »

Az elmúlt napokban hajnalonta megint érezni lehetett a titokzatos eredetű füstszagot Nyíregyházán és néhány környékbeli településen, holott még a múltkori szimatolni kényszerítő rejtélyről se tudtuk lerántani a leplet. De nem adtuk fel, s megorrolva az egymásnak ellentmondó információk miatt, ezúttal újabb szakemberek véleményét kérdeztük a különös jelenségről. tovább »

Már-már helyi nevezetességgé nőtte ki magát, de ma reggel mintha eltűnt volna az életünkből a fojtogató bűz. Mi történt? És mi okozta? Sok olvasónk szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az égő Hortobágy szaga kísértett minket hajnalonként. Messzi van, s az ellentétes szélmozgás is a kétkedőket látszott igazolni. Egyszer és mindenkorra felfedjük, mi okozhatta a reggeli füstszagot. tovább »

Sokadik napja különös bűzre ébred Nyíregyháza. Olvasóink részéről csak úgy záporoztak a felvetések, hogy mi okozhatja a szagot, aminek bukéját az egyik olvasónk találóan "zavarosként" ír le, és ami miatt mindenki háromszor végigjárta már a lakást, hogy melyik konnektor gyulladt ki. Utánaszimatoltunk a dolgoknak, íme a megoldás: tovább »

Más is füstszagra ébredt Nyíregyházán? Van, aki szerint égetnek, azért van büdös, más szerint a tartós forróság miatt illatozik a város, egy biztos, jó páran végigjárták reggel a lakásukat, hogy nem gyulladt-e ki valami. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában