Helyi közélet

2015.08.21. 11:19

Dávida István lett Nyíregyháza új díszpolgára

Nyíregyháza - A hűvös idő dacára sokan vettek részt a városi ünnepségen a nyíregyházi Kossuth téren.

Nyíregyháza - A hűvös idő dacára sokan vettek részt a városi ünnepségen a nyíregyházi Kossuth téren.

Az államalapítás és Szent István ünnepén a közel 20 fokos hőmérséklettel dacoltak a városlakók, akik este hatkor a Himnuszt együtt énekelve lehettek részesei az augusztus 20-i nyíregyházi ünnepségnek.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a magyar történelem egyik meghatározó korszakát idézte fel, amikor kitért az államalapító királyunk jelentőségére. Hangsúlyozta, hogy a szabolcsi zsinaton már az ünnepek között tüntették fel Szent István napját. Az 1848-as szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg a nemzeti ünnepet, hiszen Szent István a független magyar állam szimbóluma volt. Először 1860-ban ünnepelhették meg a napot, amely országszerte nemzeti tüntetéssé vált. Ferenc József 1891-ben az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá nyilvánította.

– István király államalapító munkájával megteremtette a nemzeti függetlenség alapjait, feltételeit. Minden döntésével a magyar állam szuverenitását tartotta szem előtt. Mit üzen ma számunkra? A keresztény értékeket, a nemzeti függetlenséget, a rend és a törvények betartását, a család tiszteletét, az önzetlenséget, mások szolgálatát az államnak, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak és a magánembereknek, a Kárpát-medencei magyarság egészének. A nyíregyházi önkormányzat azon dolgozik, hogy a város tovább fejlődjön, gyarapodjon – jelentette ki a megyeszékhely polgármestere.

Az egyházak képviselői (dr. Soltész János, Rákóczi Jenő, Gál Sándor és dr. Kovács László) megáldották és megszentelték az ünnepi kenyeret. A rendezvény méltó alkalom volt arra, hogy kitüntetéseket adjanak át az arra érdemeseknek: a díszpolgári címet és az Inczédy György Életmű-díjat mind a hatan meghatódottan vették át – élismerésre méltó életművük mindannyiójuknak önmagáért beszél.

Nyíregyháza Város Díszpolgára elismerésben részesült Dávida István vállalkozó. Inczédy György Életmű-díjat kapott Földesi Jánosné nyugdíjas pedagógus, dr. Keresztyén István szülész-nőgyógyász főorvos, Molnár Antal főenergetikus, Sallai József nyugdíjas testnevelő tanár és Zagyva László szobrászművész.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában